Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Meghátrált a kormány, megmenekülhet a Fertő tó

Létrehozva:

Nem először ígér újragondolást az Orbán-kormány a Fertő tó partjára tervezett luxusüdülő kapcsán. Most éppen kisebb és környezetkímélőbb beruházást lebegtetnek, ami a civilek számára is elfogadható lesz.

Ígéretet kapott a Greenpeace Magyarország, hogy a kormány újratervezi a „súlyosan környezetromboló és megalomán” Fertő tavi turisztikai beruházást. A környezetvédő szervezet szerint a jelenleginél sokkal kisebb területet érinthet a további építkezés és az „újratervezés során a természet védelme fő szempontként fog szerepelni, és a folyamat az érintett civilek számára is átlátható, véleményezhető lesz”.

A kormány illetékesei mindezt az z elmúlt héten Magyarországra látogató UNESCO, Világörökség és a Ramsari Egyezmények szakértői testületének is megígérték.

A Népszava értesülése szerint most úgy látják, hogy mind esztétikailag mind pedig fenntarthatósági szempontból alapvetően újra kell gondolni az egész Fertő tavi beruházást.

Mint ismert, az illetékes hatóságként eljáró Győr-Sopron Vármegyei Kormányhivatal időközben még a tervezettnél is nagyobb, 70 hektárra adta volna meg az építési engedélyt a Fertő tavi mocsár közepére tervezett 100 szobás szállót, óriás parkolókat magába fogadó beruházás kapcsán. Viszont a Győri Törvényszék kétszer is elutasította a kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedélyt.

A Greenpeace öröme azonban nem felhőtlen, miután fecskementő aktivistáinak, köztük Udvaros Dorottyának továbbra is bíróságra kell majd járniuk. Korábban ugyanis bűnösnek találták a természetvédőket, mert két évvel ezelőtt a lebontásra ítélt Fertő tavi cölöpházakról levágták a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő fecskék újra költhessenek tavalyi fészkeikben.

A portál emlékeztet, hogy Orbán Viktor még 2015-ben maga Orbán Viktor álmodta meg az állami hátterű, 45 milliárd forintnyi gigaberuházást. A projekt mélyépítési (és magasépítési munkáit is) elnyerő Mészáros Lőrinc-féle építőcég már bezsebelt 9,3 milliárd forintot, letarolva az egykori fákat, feltöltve a nádasokat, elpusztítva a világörökségi terület ikonikus cölöpházait.

Ezt követte volna a magasépítés a tervbe vett szállodák, apartmanok és sportcentrumok felhúzása, ám ezt a válság megakasztotta az építkezést.

(Kiemelt kép: az időközben ledózerolt fertő-tavi cölöpházak. Fotó: Shutterstock / Karl Allen Lugmayer)

Legnépszerűbb cikkeink