Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orbán Viktor erkélye alá feszített ki molinót a Greenpeace

Létrehozva:

Hatalmas molinót feszítettek ki a Karmelita kolostor erkélye alá a Greenpeace aktivistái az ukrajnai háború közelgő évfordulójának alkalmából „Gáz, függőség: elég!” felirattal. A Greenpeace Magyarország közleményében azt írta, hogy az akcióval a kormány energiaválságra adott hibás válaszaira szeretnék felhívni a figyelmet.

A Greenpeace Magyarország szerint a kormány intézkedési nem megoldáshoz, hanem még jobban elmélyülő válsághoz vezettek – írja a Telex. Szerintük az ország fosszilis függősége nem csökkent; Németország után Magyarország az orosz földgáz legnagyobb európai uniós felvásárlója. A szervezet azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul kezdjen az ország fosszilis függőségét csökkentő energiahatékonysági programokba.

„A Greenpeace szerint elfogadhatatlan, hogy az energiaválság egy éve alatt csak tovább korlátozták a megújuló energiaforrásokat, és hogy nem kezdeményeztek programokat az energiafelhasználás hosszú távú csökkentésére”

– emelte ki a szervezet közleményükben. Az általuk készített reprezentatív felmérés szerint a magyarok 69 százaléka inkább vagy teljesen egyetért azzal, hogy csökkenteni kell Magyarország orosz gáztól való függőségét.

Megoldásokat is javasoltak

Ennek fényében a Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy legkésőbb 2035-ig vezessék ki a gázt, és klímabarát, békés, megújuló energiaforrásokból biztosítsa az ország energiafelhasználást. Erre az alábbi megoldásokat javasolja:

  • oldják fel a szélenergia terjedését akadályozó intézkedéseket
  • számolják fel a napenergiás rendszerek telepítését korlátozó intézkedéseket mind a lakossági, mind a kereskedelmi szektorban, és vonják be az optimális támogatási rendszerek kidolgozásába az érintetteket
  • indítsanak hosszú távú, a rendelkezésre álló forrásokat hatékonyan felhasználó, kiszámítható támogatási programokat a lakó- és középületek energiatakarékossági beruházásaihoz, műszaki és szociális szempontok, illetve a 2050-re elérni tervezett karbonsemlegességi cél figyelembevételével
  • ezeket a programokat finanszírozzák azokból a forrásokból, amelyeket a magyar állam a fosszilis függőséget fenntartó beruházásokra vagy a Paks II projektre költ
  • hagyjanak fel az „alapjaiban téves rezsicsökkentési politikával”, és az erre szánt állami forrásokat az energiaárak szociális alapú kompenzációja mellett ugyancsak a megújuló energiahatékonységi és takarékossági programok finanszírozására fordítsák

(Kiemelt képünk: Gáz, függőség: elég! Orbán erkélyénél üzent a Greenpeace a kormánynak. 2023. február 23-án. Forrás: Greenpeace Magyarország Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink