Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Két molínót helyeztek el fiatal roma aktivisták Budapesten

Létrehozva:

„Nem leszünk tovább bűnbakok” és „Ne vegyétek el tőlünk a napot” feliratú molinokat helyeztek ki a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat fiatal roma aktivistái május 15-én késő este a fővárosban a Roma Ellenállás napja alkalmából. Előbbi a Gellért-hegyen, utóbbi a Keleti-Pályaudvarnál található. Ezzel akarják felhívni a figyelmet a felhívják a romákat érő mindennapos hátrányos megkülönböztetésre, a cigányellenességre, homofóbiára és idegengyűlöletre.

„Fel kell hívnunk a társadalom figyelmét arra, hogy a megosztó-, gyűlöleten alapuló retorika hova vezet, de ezzel párhuzamosan arra is, hogy egyetlen társadalmi csoport sem kell, hogy eltűrje azt”

– áll a Phiren Amenca sajtóközleményében.

A Roma Ellenállás Napját a 2010-es évek közepén indította egy francia civil szervezet, amelyhez a magyarországi székhelyű Phiren Amenca is csatlakozott. 1944. május 15-én a tábor belső ellenállási mozgalmán keresztül a fogvatratott romák értesültek a nácik megsemmisítési tervéről, amelynek során másnap a táborban lévő összes romát a gázkamrákba küldték volna. A roma férfiak, nők és gyermekek kövekkel és rögtönzött fegyverekkel szerelkeztek fel és ellenállást tanúsítottak. Az őrök, attól félve, hogy a lázadás a tábor más részeire is átterjed, visszavonulót fújtak és a következő hetekben a legtöbbjüket más táborokba szállították. Bár kérdéses, hogy a lázadás pont ezen a dátumon történt-e, a romák számára május 16-a a cigányellenesség elleni küzdelemnek, a cselekvésnek, a társadalmi részvételnek és sorsuk aktív alakításának a szimbóluma.

(Kiemelt képünkön: a tegnp este kihelyezett molino. Fotó: Phiren Amenca.)

Legnépszerűbb cikkeink