Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bűnözők, oltásellenesek – kormány kontra ellenzék a Parlamentben

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az országgyűlés keddi ülésnapján többször is kemény szópárbaj alakult ki.

Az ülés elején Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: Orbán Viktor hanyagsága miatt már az orvosoknak kell dönteniük, hogy ki kerül lélegeztetőgépre és ki nem. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy korábban azt mondták, egyszerre ezer főt tudnak ellátni lélegeztetőgéppel, jelenleg 1067-en szorulnak ilyen ellátásra. A független országgyűlési képviselő azt mondta, lakosságarányosan Magyarország a harmadik legrosszabb helyen áll a világon a halottak számát tekintve. Kiemelte: az európai járványkezelési központ adatai szerint a magyar kormány 600 ezer uniós vakcinát tart vissza az emberektől, szerinte csak azért, hogy azt mondhassák, Brüsszel nem küld eleget. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint azért áll az ország ilyen jól, a második helyen az EU-ban az átoltottság terén, mert már novemberben látták, hibás stratégia a keleti vakcinák mellőzése, és már akkor elkezdtek tárgyalni.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta: a miniszterelnök a járvány kezdetén még vállalta a felelősséget, amikor viszont megnőtt a fertőzöttek száma, az operatív törzs felelősségévé tette a járványkezelést. Hozzátette: kevesebb lopással, nagyobb felelősségvállalással valóban lehetne kezelni a járványt. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője szerint az egészségügyi dolgozók a kormánytól nem megbecsülést, hanem megaláztatást kaptak az új munkaszerződéssel. Hozzátette: a kormány akkor akarja eladni a lélegeztetőgépeket, amikor nő az arra rászorulók száma. Jakab szerint a kormány képtelen döntéseket hozni, ha pedig mégis képes rá, akkor képtelen döntéseket hoz.  

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára közölte: a nyugati vakcinák esetében nem lehet számítani a szerződésben foglalt időpontok betartására. Tájékoztatása szerint a BioNTech/Pfizer gyártócégtől mindössze a berendelt mennyiség 9 százaléka érkezett meg időben, a Moderna esetében ez az arány 5, az AstraZeneca vonatkozásában pedig csupán 6 százalék. Menczer szerint a kormány már szeptember óta tárgyalt az orosz és a kínai vállalatokkal a vakcinabeszerzésről. Megjegyezte: a keleti gyártók megbízhatóak a szállításban. Kínából 1 millió vakcina érkezett 20 nappal a határidő lejárta előtt, az oroszoktól 420 ezer, Szijjártó Péter pedig további 480 ezer vakcina szállításáról állapodott meg.

A keddi ülésnapon Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők kérdéseire is reagált, ennek során több szópárbaj is kialakult. Jakab Péter (Jobbik) arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar gazdaság jobban teljesít, mint az osztrák, de Ausztriában pénzt adnak a bajba jutottaknak. “A kormányfő családja a válság alatt is hasít, a népnek viszont növekvő árak és munkanélküliség, becsődölt vállalkozások jutnak – fogalmazott.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a válság idején nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak segítettek, ugyanis a bértámogatást és a hitelmoratóriumot is bevezették, járulékokat engedtek el, több adónemet csökkentettek és jelentős beruházási támogatásokat adtak a munkahelyek megmentésére. Közölte: jelenleg 55 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint egy éve, ennyi munkahelyet vesztettek el a válság idején, de vállalták, hogy legalább annyit hoznak létre, mint amennyit a járvány megsemmisít. 

Jakab Péter erre azt mondta: a miniszterelnök elszólta magát, amikor arról beszélt, hogy már novemberben tudta, mekkora gondok lesznek. Mégsem tett semmit, hagyta, hogy összeomoljon az egészségügy és a munkaerőpiac” – tette hozzá. A kormányfő közölte: a képviselő hozzászólásai szerint ő egy szegény ember, de ez nem így van, csak eljátssza a szegényt.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról érdeklődött, hogy a kormány miért nem segít a szombathelyi háziorvosoknak az oltásban. A miniszterelnök szerint nem lehet politikát csinálni a járványkezelésből, az ellenzéki vezetésű Szombathelyen mégsem segít a kormány az oltópontok felállításában – mondta. Orbán Viktor válaszában arra kérte az ellenzéket, hogy állítsa le az oltásellenes kampányt. Közölte: több mint ötezer háziorvosi, 629 kórházi és 140 szakrendelői oltópont van, összesen 5774. Nem oltópontból nincs elég, hanem vakcinából, de ha lesz elég oltóanyag, az oltópontok számát is tudják növelni – magyarázta. Orbán Viktor arra kérte a közigazgatás szombathelyi vezetőjét, hogy segítsenek a háziorvosoknak, hogy be tudják adni az oltásokat.

PH

Legnépszerűbb cikkeink