Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Harmincmilliárdot ígért, kétmilliárdot fizetne ki a kormány a fővárosnak

Létrehozva:

A kormány a budapesti MR-CT gépvásárlási program finanszírozásának ígéretével végül elérte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester megjelenjen majd az atlétikai vb megnyitóján, és egy tüntetés is elmarad, kétséges azonban, hogy az ígéret pontosan mire vonatkozott.

Lefújta az atlétikai vb bojkottját, és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökének meghívóját már személyesen vette át tőle múlt héten Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony még 2019 végén ígérte meg, azzal a feltétellel támogatja csak a 2023-as atlétikai vb-t, ha felépül a Diákváros-projekt is és a kormány maradéktalanul kifizeti a fővárosi egészségügyi fejlesztési programra (MR-CT program) szánt 50 milliárd forintot.

A kormány 2019 vége óta az 50 milliárdos fejlesztési forrásból 2,5 milliárdot elvont, 20,7 milliárdot pedig már kifizetett, így összesen 30 milliárd forinttal tartozik még a programnak, ám 2022 óta egy fillért sem fizettek ki ebből. A levéllel, amelyben a kifizetést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megígérte a kifizetést Karácsonynak, legalább elvi esélye megmarad a teljes összeg megtérítésétnek.

A Népszava cikke szerint a főpolgármestert az utolsó pillanabtan győzték meg, nem sokon múlott a botrány. Sőt, az eredeti tervek szerint Karácsony pénteken az atlétikai stadion előtt politikai tüntetést is szervezett volna, amit a megállapodás értelmében végül lefújtak.

Mindezzel együtt a 30 milliárd forint kifizetése továbbra is bizonytalan, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes például a Népszava kérdésére a helyzetet úgy jellemezte,

„A kormány eddig összesen 20,75 milliárdot adott oda az ígért 50 milliárdból, így még csaknem 30 milliárd hibádzik. Gulyás Gergely múlt heti levelében arra tett ígéretet, hogy a már megkezdett beruházásokhoz szükséges forrásokat biztosítják. Ez mintegy 2 milliárd forintot jelent. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az elakadt projekteket kimozgassuk”.

Így tehát alsó hangon legalább 2 milliárd forint kifizetésére tett ígéretet a programmal kapcsolatban a kormány, azért cserébe, hogy Karácsony végül ne akadályozza a vb megnyitóját, hanem ott is legyen. A Diákváros ügye időközben úgy tűnik, lekerült a napirendről.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely átveszi az atlétikai vb meghívóját Sebastian Coe-tól a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökétől, miután írásbeli ígéretet kapott a kormánytól a fővárosi orvosi rendelőprogram pénzeinek kifizetésére 2023. augusztus 11-én. Fotó: Karácsony Gergely, Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink