Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A drága albérletek is gyorsan elkelnek!

Létrehozva:

Az ingatlanpiaci változások nemcsak az értékesítésben érdekelteket érinti manapság érzékenyen, hanem azokat is, akik albérletet keresnek. A megdöbbentő árakon lassan már meg sem lepődünk, azon viszont annál inkább, hogy még a drága albérletek is szinte pillanatok alatt új lakóra lelnek. Hogy lehet ez? Milyen tényezők befolyásolják jelenleg az ingatlanok iránti érdeklődést? Miként próbálnak ésszerű és költséghatékony döntéseket hozni az otthonteremtésben érintettek? Cikkünkben ilyen kérdéseknek járunk utána.

Indul az iskolaszezon!

Elsősorban a felsőoktatási tanulmányokat folytatók körében merül fel az albérletkeresés igénye. A kollégiumi férőhelyek száma még Budapesten is igen szűkös, a vidéki egyetemi városokról pedig ne is szóljunk. A kollégiumi lehetőségen túl a leginkább az albérlet marad az egyetlen lehetőség. Csak igen kevés család engedheti meg magának, hogy ingatlanvásárlás mellett döntsön a gyermek számára. Nem véletlen, hogy az albérleti piacon hatalmas rohamra lehet már most számítani. Aki még nem talált a szeptemberi indulásig megfelelő ingatlant, már nem halogathatja tovább. A Global Best Property Zrt. információi szerint még a magasabb árkategóriás ingatlanokra is gyorsan lecsapnak a fővárosban.

A megfizethetőség még mindig fontos cél

Míg a hallgatók leginkább az összeköltözés, és így a költségek szétosztása mellett döntenek, addig a családdal, párkapcsolatban albérletet keresők elsősorban a teljes ingatlanok kibérlése felé kacsintgatnak. A budapesti 250 ezres árakat látva, ez ugyan kigazdálkodható két fizetésből, de kicsit sem a kedvező kategóriába tartozik. A vidéki nagyvárosokban sem jobb a helyzet, itt a felújított albérletek 200 ezer forint környékén mozognak, de olcsóbban is hozzá lehet jutni jó állapotban levő lakásokhoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korrekt szerződéses feltételekkel kiadott albérletek minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tartanak számot.

Az okok nyilvánvalók. Akik kicsit is otthonosan mozognak az albérletek keresleti oldalán, azok jól ismerik mindazokat a buktatókat, amikkel jogi kötőerővel nem rendelkező „szerződések” esetében találkozhatunk. Ha nem szeretnénk néhány hónapon belül újra költözni, a tulajdonos zaklató látogatásaival folyamatosan szembesülni, vagy a felmerülő hibákat saját zsebből fizetni, akkor érdemes legalább az ügyvéd, vagy közjegyző előtti szerződéshez ragaszkodni.

Diákként is fontos a biztonság

Ez egyébként akkor is lényeges, ha diákként döntenénk az albérletek valamelyike mellett. Szerencsés esetben sikerül egy fürdőszobás lakrészt találni, de a kellő anyagiak hiányában a szobabérlés is szóba jöhet a területen. A diákok körében leginkább a jól felszerelt ingatlanok mennek, hiszen sokszor nem rendelkeznek a kényelmes mindennapokhoz szükséges berendezésekkel, vagy egyszerűen a család nem engedheti meg magának, hogy egy új háztartást ilyenekkel rendezzen be.

A jelenlegi ingatlanpiacon egyértelműen a kínálati piac jegyeit vélhetjük felfedezni. Már 1 évvel ezelőtt is sok ingatlan került ki az eladásra kínáltak közé, de az energiaválságon túl most a kamatstop végének lehetősége, valamint a háztartások egyre szigorúbb költségvetése is az értékesítés, vagy akár a kisebb ingatlan vásárlásának irányába motivál. A hitelkamatok mértéke még mindig kevésbé vonzó, így a hitelintézetek éppen úgy visszaesést tapasztalhatnak, mint az építőiparban tevékenykedők. Az egyszámjegyűre belőtt infláció némi fellélegzést hozhatna, viszont a CSOK megváltozott szabályozása továbbra is kérdések elé állítja majd a családokat, az otthont teremteni kívánókat.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

(x)

Legnépszerűbb cikkeink