Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Remekül szerepeltek a magyarok a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon

Létrehozva:

A későbbi aranyérmes Noé Bálint (k) a kajak-kenu világbajnokság kajak egyesek férfi 5000 méteres versenyének döntőjében a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 19-én | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Tizennyolc dobogós hellyel, hat győzelemmel zártak versenyzőink.

Az olimpiai számokat tekintve egy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett Hüttner Csaba szövetségi kapitány csapata a dán fővárosban.

A leghosszabb távon a kenusoknál a szombaton 1000 méteren bronzérmes Adolf Balázs ugyanúgy Sebastian Brendellel vívott nagy csatát a győzelemért, mint két éve, Szegeden, de most más lett a csata végkimenetele. A német címvédő és a 22 éves magyar versenyző felváltva vezetett, majd az utolsó fordulónál Adolf becsúszott Brendel elé és mindketten megkezdték a hajrát. Az utolsó méterekig fej fej mellett haladtak, de a végén az Óbudai Ganz VSE kenusa hajójának orra ért előbb a célba, így ezúttal ő lett a világbajnok.

„Erő és kitartás is kellett ehhez a versenyhez, de kőkemény taktikai csata volt. Brendel öreg róka, sok trükköt, fortélyt ismer, talán ez volt a legmegterhelőbb, hogy ezeket mind kivédjem, és jól reagálják rájuk” – nyilatkozott a fiatal magyar sportoló.   

A jó maratoni eredményekkel is rendelkező, idén ebben a szakágban Európa-bajnok Kisbán Zsófia is nagyszerű taktikával evezte végig a távot. Már a rajt után az élre álló duó, a címvédő fehérorosz Volha Klimava és a két éve mögötte második chilei Maria Mailliard után eredt, és végig tartotta is mögöttük a harmadik pozíciót. A hajrához érkezve aztán elment a dél-amerikai mellett, és ugyan arra már nem volt esélye, hogy a fehéroroszt is beérje, nagyon örült az ezüstéremnek.

Korát meghazudtoló érett versenyzést mutatott be a 19 éves Kőhalmi Emese is a kajakosoknál. Már az elején bebetonozta magát az élcsoportba, majd a végén faképnél hagyta riválisait, és végül magabiztosan győzött.

A záró számban, férfi kajak egyes 5000 méteren az idén Európa-bajnok Noé Bálint a portugál Fernando Pimentával és a hazaiak képviselőjével, Mads Petersennel vívott nagy csatát, ők hárman szinte végig a többiektől nem zavartatva haladtak az élen. A befutó aztán hasonlóan alakult, mint a férfi kenusoknál, Noé és Pimenta fantasztikus harcát láthatta a közönség az aranyért, és végül itt is a magyarok örülhettek a végén.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy ugyan maradt benne hiányérzet a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság után, de hozzátette: jobb, hogy itt szerzett több ezüstérmet a csapat, és nem a nyári, tokiói olimpián.  

„Nehéz például feldolgozni, hogy a női négyes kikapott a fehéroroszoktól, vagy hogy Aimee Fisher megverte Csipes Tamarát, de úgy gondolom, sokkal jobb, hogy az olimpián jól szerepeltünk, és itt lett több ezüstérem és nem fordítva” – fogalmazott Hüttner Csaba. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink