Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Zsidók-e a tálibok?

Létrehozva:

Tálib harcosok imádkoznak Kabulan | Fotó: AFP / Emmanuel Dunand

Egy első olvasásra egészen meghökkentő elképzelés olvasható számos külföldi lapban.

Már az összeesküvés-elméletek hívei is elkezdték hangoztatni, hogy a tálibok zsidó, illetve izraeli eredetűek.

Közel 20 év után az Egyesült Államok és szövetségesi hadereje kivonult Afganisztánból, a tálibok, illetve az iszlám radikálisok származása is újra a figyelem középpontjába került. Az ABC News szerint Izrael állam külügyminisztériuma még kutatásokat is finanszírozott annak érdekében, hogy megállapítsák, valóban az egyik elveszett zsidó törzs tagjai-e a tálibok. Megkérdeztük Shalva Weilt, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzorát is, ugyanis az ő nyilatkozataira és írásaira is hivatkoztak a kérdésben a nemzetközi lapok által megjelentetett írások.

Weil, aki egyébként a Cambridge Egyetemen kötelékében is több évtizede végez kutatásokat, kérdésünkre elmondta, hogy az újságok – többek között a Guardian és a Daily Telegraph is – teljes mértékben félreértették állításait. Már beszélgetésünk kezdetén kijelentette: sosem állította, hogy a tálibok zsidók lennének. Azt mondta, csupán kulturális hasonlóságokra akarta felhívni a figyelmet.

Weil egyértelművé tette azt is, hogy a tálibok biztosan nem zsidók.

A professzor, akinek fő kutatási területe az Indiában élő zsidók kultúrája és vallási szokásai, úgy látja, hogy szenzációhajhászat céljából forgatták ki mondanivalóját már korábban, az afganisztáni háború kezdetekor megjelent írásokban is.

Weil, bár tagadta az állítást, miszerint a tálibok zsidók lennének, kiemelte, hogy teljesen elképzelhetőnek tartja a pastuk izraeli eredetét. A pastuk egy ázsiai népcsoport, amelyből a tálibok jelentős hányada származik. Weil szerint a pastuk azonosak lehetnek azzal a izraeli népcsoporttal, az úgynevezett „pasztálokkal”, akik még i.e. 727-ben menekültek el Izrael ősi királyságból, mert száműzték őket. Weil hozzátette, hogy évekkel ezelőtt számos interjút készített antropológiai vizsgálatai során pastukkal, akik mind azt nyilatkozták neki, hogy Jákobtól, a zsidó nép egyik ősatyjától származnak. Hozzátette, hogy a pastuk bibliai nevek alapján alnemzetségekre is osztják saját törzseiket, sokszor úgy is hivatkoznak magukra a professzor szerint mint „Bani Izreal”, ami azt jelenti, Izrael fiai.

A professzor elmondása szerint vallási és kulturális hasonlóságokat is talált vizsgálatai során a pastuk és a zsidók között. Főleg a különböző, vallási rítusokhoz használt öltözetet és a hajviseletet emelte ki. Megemlítette, hogy amikor a pastuk körében élt egy rövid ideig, talált náluk a zsidó vallásban használt szemlélőrojtot, azaz ciceszt.

Az elmélettel a Neokohn.hu is foglalkozott. Cikkükben azt írták, hogy az egykori izraeli elnök, Jichák Ben-Zvi a zsidó diaszpóráról írott könyvében is írt a pastuk esetleges izraeli származásáról. „Az afgán törzsek, akik között generációkon át éltek zsidók, muszlim vallásúak, és a mai napig őrzik a hagyományt, miszerint a 10 törzs leszármazottai” – idézi a lap korábbi izraeli államfőt. A cikkben azt is említik, hogy dr. Navraz Aafreedi pastu származású indiai akadémikus is kiállt a pastuk és a zsidóság közös eredete mellett. Dr. Eyal Be’eri írásait idézve pedig a kulturális hasonlóságokat ismertették a zsidók és a pastuk között. Utalva a fiúk születése utáni nyolcadik napon történő körülmetélésére, valamint a hús és a tej különválasztására az étkezés során. A lap szerint azonban a DNS-kutatások nem segítettek megoldani a kérdést, ugyanis semmilyen hasonlóságot nem tudtak felfedezni a pastuk és a zsidók genetikai térképe között. 

A jelenleg fennálló tudományos konszenzus szerint a pastuk a kelet-iráni népcsoport tagjai, és származás tekintetében az oszétokhoz állnak legközelebb. Megkérdeztünk hebraisztikával, zsidó őstörténettel és ókortudománnyal foglalkozó magyar szakembereket a témával kapcsolatban. A nemzetközi szinten és magas tudományos fokozattokkal bíró szakértők azonban nevetségesnek nevezték még a puszta feltételezést is, és elzárkóztak attól, hogy a nyilvánosság előtt állást foglaljanak a kérdésben.

 

Péter Alvarez

Legnépszerűbb cikkeink