Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A tálibok szóvivője figyelmeztetett, hogy keményen meg fognak torolni mindenféle esetleges lázadást

Létrehozva:

Fotó: AFP / Wakil Kohsar

Zabihullah Mudzsáhid a sajtótájékoztatóján azt mondta: „Az iszlám emirátus nagyon érzékeny a lázadásokat illetően. Bárki próbálna is ellenállást szítani, azt keményen megtorolják.”

Hozzátette azt is, hogy az utóbbi húsz évben kialakított afgán fegyveres erők tagjait arra kérik, hogy csatlakozzanak a tálibok vezetése alatt álló új biztonsági erőkhöz.

A tálibok nem sokkal korábban bejelentették, hogy elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartományt, ezzel immár Afganisztán teljes területe az övék. Az augusztus 15-i hatalomátvétel óta Pandzsír volt az utolsó tartomány, amely szembeszállt a tálibokkal, és ahol az afgán hadsereg és különleges erők maradékaiból, valamint a helyi milíciákból ellenállást szerveztek.

A pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) nem sokkal a radikálisok bejelentése után egy Twitter-üzenetben jelezte, hogy folytatni fogják a tálibok elleni küzdelmet. A pandzsíri ellenállást vezető Ahmed Maszúd közölte, hogy fegyveresei továbbra is tartják a Pandzsír-völgy stratégiai pozícióit.

„Ha bárki fegyvert ragad, és újabb ellenállást szervez, akkor azt mindenképpen az ellenségünknek tekintjük. A háborúnak vége, az ország kilábalt a válságból. Eljött a béke és az újjáépítés ideje. Az emberek támogatására van szükségünk” – hangoztatta Mudzsáhid.

A szóvivő megígérte a Pandzsírban élőknek, hogy garantálják a biztonságukat, és nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Biztosított arról is, hogy az áramszolgáltatást és a kommunikációs hálózatokat is haladéktalanul helyreállítják a tartományban.

A leendő kormány összetételét a szóvivő szerint a következő napokban fedik majd fel.

Az ezzel kapcsolatos utolsó döntések is megszülettek már, még technikai problémákon dolgozunk – mondta a szóvivő az újságíróknak, hozzátéve, hogy amint azok megoldódnak, bemutatják a tálib kormány tagjait.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink