Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Menekülthullámmal zsarolnak a tálibok

Létrehozva:

Fotó: Bulent Kilic / AFP

Azt mondják, senkinek nem érdeke gyengíteni az afgán kormányt.

Újabb menekülthullámot eredményezhet az, ha a nyugati országok nem vetnek véget a szankciókkal megtámogatott nyomásgyakorlás politikájának Afganisztánnal szemben, állította egy kedden késő este kiadott közleményben a tálib külügyminisztérium.

„Senkinek sem érdeke gyengíteni az afgán kormányt”, mert az negatívan befolyásolná a világ biztonságát és a gazdasági migrációt, fogalmazott közleményében Amír Hán Muttaki, a tálib kormány ügyvivő külügyminisztere – írta a Népszava.

A nemzetközi elismerésre vágyó tálib kormányzat a napokban a katari fővárosban folytatott nem nyilvános tárgyalásokat az Egyesült Államok és az Európai Unió delegációival. Az ország irányítását augusztusban átvevő iszlamisták ugyanis nagyon szorult helyzetben vannak. A nemzetközi szankciók nyomán a bankok készpénzhiánnyal küzdenek, az állami tisztségviselőket nem tudják fizetni, az élelmiszerhiány már olyan mértékű az országban, hogy télire éhínséggel kell számolni, és egyre gyakoribbak a rivális Iszlám Állam helyi ága (ISIS-K) által elkövetett terrortámadások. A tálibok minden fórumon anyagi segítséget sürgetnek és követelik az afgán állam számlái zárolásának feloldását. 

Egyelőre azonban sikertelenül. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is kész humanitárius segítséget nyújtani, de nem az iszlamista kormányon keresztül, mindaddig, míg a tálibok nem garantálják az emberi jogok, mindenekelőtt a nők jogainak tiszteletben tartását. Eddig ugyanis ígéreteik üres szavaknak bizonyultak. Kabul új urai kezdetben azt hangoztatták, hogy csupán átmeneti, szervezési problémák akadályozzák a lányok visszatérését az iskolapadokba, most viszont már arról beszélnek, hogy a koronavírus járvány miatt tartanak zárva az iskolák. (Azt nem magyarázták meg, hogy a fiú iskolákat miért nem féltik a pandémiától.)

Az Európai Bizottság a G20-ak vezetőinek keddi, Afganisztánról szóló találkozóján bejelentette, egymilliárd euró támogatást különít el az Afganisztánban élők számára, valamint a menekült afgánokat befogadó szomszédos országok sürgős szükségleteinek kielégítésére.

Legnépszerűbb cikkeink