Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Teljhatalom: a vírus miatt meg kell épülnie a Városligetnek

Létrehozva:

A kormány már be is nyújtotta azt a salátatörvényt, amely a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénynek megfelelően a koronavírus járvány elleni, hatékony védekezést segíti.

A járvány elleni védekezés részeként:

– A Városliget projektről – amit Karácsony Gergely főpolgármester leállíttatott – így rendelkezik az új jogszabály:

“(1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti ingatlanon, valamint ezen ingatlanból telekalakítási eljárásban hozott, véglegessé vált döntés alapján kialakított ingatlanokon megvalósuló beruházások az Ngtv. szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.

(3) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó önkormányzati rendeletet a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni. Amennyiben önkormányzati rendelet a (2) bekezdésben foglaltakkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a (2) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

– A polgármestereknek lényegében semmiféle jogkörük nem marad, mivel: „A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása.”

– Szintén elengedhetetlen a vírus elleni küzdelemhez a „Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány részére történő ingyenes vagyonjuttatás”.

Legnépszerűbb cikkeink