Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

A koronavírust megjósló Bill Gates szerint nyárra enyhülhet a járvány

Létrehozva:

Fotó: Ken Shipp / DOE Photo

A milliárdos többször is figyelmeztetett az elmúlt években egy esetleges világjárványra, gyakorlatilag megjósolta a koronavírus-járványt. Donald Trumpot is figyelmeztette, az mégis bezáratta járványügyi hivatalát. Az egykori Microsoft-vezér most enyhülést jósol a nyárra.

Bill Gates nevét az elmúlt tíz évben gyakrabban hozták szóba az egészségüggyel, mint a Microsofttal kapcsolatban. A milliárdos a H1N1-járványt és az ebolajárványt követően is arra figyelmeztetett, hogy egy vírus nagyobb eséllyel okozhat gondot az emberiségnek, mint egy háború – gyakorlatilag megjósolta a jelenlegi helyzetet.

Mikrobák, nem rakéták

A 2015. márciusi, az ebolajárvány alatt készült TED-előadása az utóbbi napokban terjedt el igazán az interneten. Ebben azt hangsúlyozza, mekkora esély van a következő néhány évben egy súlyosabb járvány kitörésére, és mennyire nem vagyunk rá felkészülve. „Egy fertőző vírus nagyobb eséllyel tizedelheti meg az emberiséget a következő évtizedekben, mint egy háború. Nem rakéták fognak gondot okozni, hanem mikrobák.” Arra szólított fel, hogy az egészségügyi rendszereket fejleszteni kell, nemzetközi szintű, összehangolt járványügyi tervekre van szükség. A képzett szakembereknek úgy kellene felkészülnie egy járványra, ahogy a hadsereg készül a háborúra – mondta Gates.

Az ebolajárvánnyal kapcsolatban azt emelte ki, hogy a szerencsének, és a helybéli egészségügyi dolgozók munkájának köszönhetjük, hogy nem okozott a mostanihoz hasonló helyzetet. (Gates tíz évvel ezelőtt azt is a szerencsével magyarázta, hogy a H1N1-járvány nem okozott felfordulást világszerte. „Jöhet egy vírus, ahol a tünetmentes emberek nyugodtan repülőre szállhatnak, járhatnak bevásárolni, és ezzel kiterjeszthetik az egész világra a járványt” – mondta. Az ebolával fertőzött emberek szervezete túlzottan legyengült ahhoz, hogy a betegek utazzanak, ennek is köszönhető, hogy a nagyvárosokban nem tört ki súlyosabb járvány.

2018 áprilisában Bill Gates Donald Trumppal is találkozott. Hiába próbálta meggyőzni arról, hogy fektessen be az egészségügybe, az elnök egy hónapra rá egyszerűen bezáratta a Fehér Ház járványügyi irodáját.

Nem a háttérhatalom tehet róla

A milliárdos jóslatai sok összeesküvés-elméletnek adtak alapot. Októberben a Johns Hopkins egyetem a Bill és Melinda Gates alapítvánnyal közösen egy „201-es eseményt” szimulált, vagyis azt, hogy mi történne egy világjárvány esetén. A SARS-hoz hasonló, koronavírusok csoportjába tartozó vírus elterjedését vették alapul, a szimulációban pedig 65 millió ember halt meg az első másfél évben.

A Netflix Explained című dokumentumfilm-sorozatában 2019. november 7-én került adásba A következő világjárvány című rész, amiben Gates arra figyelmeztetett, hogy a kínai élőállat-piacok fertőzésveszélyesek lehetnek. Mivel különböző állatok húsait dobálják egymásra, a különféle vírusok keveredhetnek, mutálódhatnak, és fennáll a veszélye, hogy egyszer emberre is átterjednek. A Nature magazin cikke is egyértelműen leírja azt a közismert tényt, hogy a koronavírus spontán módon, denevérekről terjedhetett át az emberre, tehát semmilyen összeesküvés nincs a járvány mögött.

Nyárig tarthat a krízis?

Gates múlt csütörtökön a CNN vendége volt, ahol elmondta: túlzásnak tartja, hogy a vakcina előállításáig, másfél évig tarthat a leállás. „Azokban az országokban, ahol sokat tesztelnek, időben tettek intézkedéseket, és figyelnek a távolságtartásra, a krízis 6-10 hétig tarthat. A fejlődő országoknak viszont fejlettebb egészségügyi rendszer kellene ahhoz, hogy a járványt már a korai szakaszában azonosítsák.” Februári, seattle-i előadásában kiemelte, hogy ha a koronavírus elterjedne a dél-ázsiai, vagy a szubszaharai országokban, annak drámai következményei lennének.

Legnépszerűbb cikkeink