Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Top 10 karanténdal – múzsa lett a koronavírus

Létrehozva:

Fotó: Neked Énekelek / YouTube

Végtelen mennyiségű dalból született végtelen mennyiségű paródia és változat. Hát persze, hiszen a zene összeköt és gyógyít.

A koronavírus elleni védekezés és a vírus története a fél világot arra ihlette, hogy a legnagyobb slágereket írják át a témában, de elképzelésünk sem lehetett arról, mi történik majd, amikor az emberiség nagy része megpróbál egy vírus miatt otthon maradni. Az influenszerré váló szomszédtól a tapsoló lakótelepen át olyan, mindenki számára új jelenségekkel nézünk most szembe, amelyek eddig nem voltak részei a hétköznapjainknak. Naná, hiszen nem voltunk annyit otthon, hogy ezek kialakuljanak, és megéljük őket.

A zene például adja magát: dobolni lehet szinte bármin, énekelni lehet bárhol, ha úgy hozza a sors. De azért mégis csak jobb ezt úgy csinálni, hogy egyrészt sokan hallják, másrészt társadalmi haszna is van. Hát láss csodát, az otthonmaradó tömegek – köztük rengeteg művész – látott neki, hogy magyar és világslágerek segítségével, azok átírásával mondja el, mi zajlik most körülöttünk, és ha lehet, arra ösztökéljen, hogy mindenki maradjon otthon, vagy köszönje meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját.

Ezzel pedig végül is egy olyan közösségi élmény jön létre, amilyet még nem nagyon tapasztaltunk meg ilyen tömeges formában. Lehet, hogy az emberek tényleg kezdenek rájönni: a zene gyógyít és összeköt? Közben pedig talán már nevet is lehetne adni a jelenségnek, hiszen olyan ez, mint egy új zenei műfaj. Nevezzük el ezeket a régi-új dalokat karanténátiratoknak.

Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót, van köztük, ami csak a vicc kedvéért született (igen, a koronavírussal is lehet viccelni), és van, ami teljesen komoly. Mindegy, mert vagy így, vagy így, de mindkettő: jó.

Lovasi András: Csillag vagy fecske

Simon & Garfunkel: Sound Of Silence (Fight The Virus)

The Rolling Stones: Satisfaction (Sanitiser)

Neil Diamond: Sweet Caroline

The Queen: Bohemian Rhapsody (Lockdown Rhapsody)

Adele: Hello

KFT: Afrika (antivírus videó)

Tankcsapda: Egyszerű (karantén) dal

Varga Miklós: Európa

Presser Gábor: Neked írom a dalt #nekedénekelek

+1

Legnépszerűbb cikkeink