Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elkezdődhet az aláírásgyűjtés a Diákvárosra

Létrehozva:

Karácsony Gergely beszéde a "Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!" tüntetésen. | Fotó: Pozsonyi Roland

Karácsony Gergely öt kérdésben kezdeményezett népszavazást.

A napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy az országgyűlési választásokkal egy időben a nép dönthessen a Diákváros megépüléséről és az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról – közölte Karácsony Gergely főpolgármester. 

A politikus júliusban öt kérdésben kezdeményezett népszavazást, hogy megmutassák a hatalomnak, vannak valódi problémák, amelyekről beszélni kell. Az öt kérdés közül szerdán kettőt átengedett a Kúria. A Párbeszéd társelnöke azt írta, egy-két napon belül átveszik az íveket, és még az idén összegyűjtenek 200 ezer aláírást, hogy „véleményt mondhassunk a jövőnkről”.

– A népszavazás intézménye nem arra való, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „kamukérdésekkel uszítsa egymásnak az embereket, a nép szava nem az ő szava” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Hozzátette: nem fogják engedni, hogy a kormány kínai elitegyetemet építsen a megfizethető lakhatást biztosító Diákváros helyére, ehhez pedig népszavazásra van szükség, hogy végre tisztán lásson a hatalom, az embereknek nem kínai érdekeket kiszolgáló, adófizetőket eladósító beruházásokra van szüksége, hanem megfizethető kollégiumra a gyerekeiknek.

Tavasszal véleményt mondhatnak az emberek az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról is. Az álláskeresési járadék – Európában egyedülálló módon – csupán három hónapig jár minden magyar embernek.

Ez a válságban, mikor emberek önhibájukon kívül váltak munkanélkülivé, egyszerűen elfogadhatatlan.

A főpolgármester szerint a népszavazás kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akár az előválasztás idején megmutassa erejét. – Embert próbáló feladat lesz még idén összegyűjteni ezeket az aláírásokat, de nem lehetetlen. Ehhez persze mindenkire szükség lesz, hamarosan elmondjuk, hogyan tudtok segíteni. Ne hagyjuk, hogy Orbánék elvegyék a jövőnket! – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink