Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pest megyében megugrott a lakbér

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Merész Márton

Tavaly szeptemberhez képest Pest megyében 9,5 százalékkal drágábbak lettek a kiadó lakóingatlanok. 

Havi szinten lassult, éves összehasonlításban gyorsult az albérleti díjak emelkedése szeptemberben az ingatlan.com elemzése szerint, amely ismerteti a KSH-ingatlan.com lakbérindexét, valamint – több mint 16 ezer hirdetés adatai alapján – a különböző nagyvárosokra jellemző októberi bérleti díjakat.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzés alapján szeptemberben országszerte 0,9 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak augusztushoz képest. Ez lassulást jelent a lakbérindex április óta végbement 1-2,7 százalékos havi szintű emelkedéséhez képest. Éves összevetésben viszont országosan 5,7 százalékos volt a növekedés, szemben az augusztusi 3,9 százalékkal.

Tavaly szeptemberhez képest Pest megyében volt a legjelentősebb emelkedés, 9,5 százalékkal drágábbak lettek a kiadó lakóingatlanok. 

„A Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben a fővárosi agglomeráció felértékelődésének köszönhető. Az országosan havi alapon látható lassulás pedig a nyári albérletszezon kifutásával magyarázható” – kommentálta az eredményeket Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közlemény szerint. Hozzátette, hogy az albérletárak az emelkedés ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól: országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak mint 2019 szeptemberében.

Az ingatlan.com adati szerint október közepén Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forintot tett ki. A legdrágább városrésznek számító V. kerület áttörte a 200 ezer forintos szintet, a legolcsóbb pedig a XVI. kerület 125 ezer forinttal. A megyeszékhelyeken 110 ezer forint volt az átlag, ám tetemes különbségek vannak a különböző városok között. Veszprém a legdrágább 130 ezer forintos összeggel, a második Székesfehérvár 125 ezer forinttal, a harmadik pedig Debrecen 120 ezer forinttal.

Balogh László úgy vélte, a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére lehet számítani, a keresletet a bérek várható emelkedése, ezen belül a minimálbér-emelés segítheti.

Legnépszerűbb cikkeink