Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Visszaeshetnek az ingatlanárak

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Pesti Hírlap archív

2022 közepére az ingatlanárak lehetséges csökkenésével számol Sándorfi Balázs közgazdász a Portfolión. Az elemző szerint is nehéz elhinni, hogy az árak csökkenni tudnak, de a jelek erre utalnak.

A közgazdász szerint több tényező is azt támasztja alá, hogy az ingatlanárak csökkenni fognak; ilyenek a külső sokk (ukrajnai háború) és a gazdasági kilátások gyors mértékű romlása (gazdasági növekedés várható visszaesése, újabb erőteljes inflációs lökés a háború miatt, magyar költségvetés kiigazítási kényszere a választások után, masszívan megugró lakáshitel).

Sándorfi Balázs a 2010 és 2020 közötti években az Eurostat adatai alapján vizsgálta az egyes országok lakásár-változásait az egyes években. Ezt a 11 éves időszakot szerinte két szakaszra érdemes bontani: (1) 2010-2014: az európai pénzügyi lazítást, pénznyomtatást megelőző időszaka és (2) 2015-2020: a pénznyomtatás időszaka. A pénznyomtatás 2021-ben sem állt le, de hivatalos összesítő statisztikák erre az évre még nem állnak rendelkezésre. Ha külön vizsgáljuk a pénznyomtatás előtti időszakot (2010-2014: a 2008-as pénzügyi válság negatív hatásaival jellemzett időszak), akkor itt az esetek 47 százalékában, azaz közel félében következett be a lakásárak csökkenése, míg 2015-2020 között csak az esetek 10 százalékában. Az elemző szerint az ingatlanok ára is tud csökkeni, sőt egy válságidőszakot követően ennek előfordulási aránya igen magas (közel 50 százalék).

Ugyanakkor az elemző hozzátette, hogy a 2008-as válság alatt az árcsökkenések átlagos mértéke 4,47 százalék volt. Az árcsökkenés az esetek egyharmadában mérsékelt, 2 százalék alatti maradt, a következő egyharmad 2-5 százalék közötti csökkenést mutat, csak az utolsó harmad ért el 5 százalék feletti árcsökkenést. Az elemző szerint a lakásárak minden további hezitálás nélkül tudtak csökkeni 5 százalékot meghaladó infláció esetén is.

Emiatt Sándorfi Balázs arra számít, hogy 2022 közepétől a magyar lakásárak is csökkenni fognak, hasonlóan a 2010-2014-es időszakhoz. Ennek mértéke szerinte 3-5 százalékos lehet. További meghatározó tényezőként említi a piac túlfűtöttségét, túlárazottságát, ami tökéletes táptalaj a külső környezet radikális változása mellett a piaci fordulathoz. Sőt, az elemző szerint az építőanyagárak is annyira emelkednek, hogy emiatt jelentősen vissza fog esni az újépítésű lakóprojektek száma.

Portfolio / PH

Legnépszerűbb cikkeink