Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nagyon kínos videó készült Robert Ficóról

Létrehozva:

Fotó: AFP / Vladimir Simicek

Pozsonyban áll a bál.

Szlovákiában előkerült egy videó, amin az látszik, ahogy a volt miniszterelnök, Robert Fico egy helyi oligarcha társaságában arról tárgyal, hogyan alakítsák egy bűntetőügy kimenetelét.

Egy vadászházban készült felvételek okoztak újabb botrányt Szlovákiában. A videókon a volt miniszterelnök, Robert Fico egy helyi oligarcha társaságában egyeztetett egy büntetőügy befolyásolásáról. A jeleneteket  idén július és szeptember között vették fel  egy Léva közelében található hétvégi házban, amit azért kameráztak be a bíróság engedélyével, mert a rendőrök a környéken zajló orvvadászok ellen nyomoztak – írja az Új Szó nyomán a 444.

A felvételek végül a Speciális Ügyészség ügyészéhez kerültek, aki szerint a videók igazolják a politikai, az üzleti és az ügyvédi közegből érkező személyek arra irányuló igyekezetét, hogy befolyásolják a legsúlyosabb büntetőügyekben folytatott eljárásokat, lejárassák a nyomozókat és a Speciális Ügyészség ügyészeit, valamint illetéktelen személyeknek szivárogtassák ki a bűnüldöző szervek információit.

A videókon Fico és volt belügyminisztere, Robert Kaliňák látható, amint két ügyvéddel egyeztetnek, akik közül az egyik egy korrupcióval vádolt rendőrfőnök fia. A volt belügyminiszter kihallgatása előtt éppen arról beszéltek a vadászházban, hogy milyen vallomás-verzióval kellene előállnia, mivel korábban ő nevezett ki egy olyan magas beosztású tisztviselőt, aki már beismerte, hogy kenőpénzt fogadott el, és azóta már a korábbi egykori speciális ügyészre is vallott. Végül arra jutottak, hogy a kinevezést egy olyan rendőrségi vezetőre kell fogni, aki azóta már öngyilkos lett a vizsgálati fogságban.

Egy másik felvételen pedig Fico beszélget arról egy oligarchával, Miroslav Bödörrel, hogy Bödör majd embereket szervez a Fico által meghirdetett szeptemberi tüntetésre.

A felvételek előkerülése után Fico azzal vádolta az ügyészséget, hogy szándékosan hallgatta le őt, és nem hiszi el azt a verziót, miszerint a felvételek véletlenül készültek. Szerinte a lehallgatása törvénytelen volt, ezért az Európai Bizottság elé fogja vinni az ügyet. Az Új Szó szerint nagyon ideges volt, amikor a tartalmi kérdéseket firtató újságíróknak beszélt erről. A Sme és a Denník N munkatársainak azt mondta, nem nyilatkozik olyan lapoknak, amelyeket a Soros-hálózat pénzel, majd hirtelen véget vetett a sajtótájékoztatónak.

Legnépszerűbb cikkeink