Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lágy férfi hozhat új jövőt

Létrehozva:

Fotó: Warner Bros. Pictures

Recenzió a Warner Bros által forgalmazott új Dűne-feldolgozásról.

Bár épp csak belekezdett a világirodalom egyik legfontosabb sci-fi regényének elmesélésébe, Denis Villeneuve Dűne-feldolgozásának első része igazi mestermunka, amihez képest a korábbi, David Lynch által jegyzett filmváltozat elszúrt plasztikai műtét. Őrültség lenne, ha nem folytathatná, bár még mindig nem mondta ki a WarnerMedia, hogy lesz második rész.*

Aki olvasta Frank Herbert lehengerlő regényét, idáig joggal dühönghetett, miért nem készült a műhöz méltó filmfeldolgozása. Kellett hozzá egy vizionárius rendező, aki kellő bátorsággal, egyben a regény iránti hűséggel nyúl a feladathoz; több csodálatos színész, akik nem eljátsszák, hanem megtestesítik az irodalmi alakokat; egy olyan nagyformátumú operatőr, mint Roger Deakins, aki úgy fényképez sci-fit, hogy a távoli jövő egyszerre tűnik jelennek és időtlennek, és egy megszállott zeneszerző, Hans Zimmer, aki a sivatagba dugdosott mikrofonokkal vette fel egy távoli bolygó hangját, és jövőbeli hangszereket talált ki, amiken profi zenészek megtanultak játszani. Együtt olyan világot teremtettek, ami virtuális valóság szemüveggel se lehetne élőbb, és a maga aprólékos lassúságában meditatív, álomszerű állapotba viszi a nézőt. 

A történet része is az álmodás, mint különleges képességünk, hogy intuitívan megérezzük a jövőt. Ezek nem természetfeletti, hanem létező és fejleszthető emberi képességek, de a tudatunk működéséről még vajmi keveset tudunk. Villeneuve óvatosan egyensúlyoz az érzékeny határvonalakon, megmutatja, hogy a kiválasztott-sors nem előre elrendelt, épp úgy szerepet játszik benne a környezet messiásvárása, mint az egyéni döntések láncolata. Amiben még kivételes az alkotás, az nagyrészt a főszereplő, Timothée Chalamet személyes imázsának, kisugárzásának köszönhető. Egy új férfitípust testesít meg, aki érzékeny, intuitív, lágy, már-már genderfluid, vagy nem fél annak tűnni. Miközben körülötte minden férfi a klasszikus harcos, erős vezér alfahím-ideált képviseli (Jason Momoától Javier Bardemen át Oscar Isaacig), ő lesz az, aki véget vet az ilyen férfiak uralta, keserű világrendnek, és az ember által ismert világ (öko)tudatos, empatikus, felvilágosult vezetőjévé válik, akire valójában már most is várunk.

 

*Frissítés: 

A Warner Bros kedden bejelentette, hogy a Dűne második részét 2023 októberében kezdik el forgalmazni a mozikban. Denis Villeneuve rendező és a film szereplőgárdája már korábban közölte, hogy szeretnék megcsinálni a folytatást, hogy teljes legyen a történet egy fontos bolygó feletti uralomért harcban álló politikai dinasztiákról. A kérdés csak az volt, hogy a 165 millió dollár költségvetésű film jegybevételei elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy biztosítsák az Arrakis bolygó kietlen földjéhez való visszatérést. A Warner Bros nem kötelezte el magát a keddi bejelentéséig. A film az észak-amerikai mozikban és az HBO Max streamingszolgáltatón nyitóhétvégéjén 41 millió dollárt forgalmazott, a nemzetközi piacokon pedig 225 millió dolláros jegybevételt ért el. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink