Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nanoférgekkel mennek a koronavírusnak

Létrehozva:

A nanoféreg-alapú bevonat tesztelése laboratóriumi körülmények között | Fotó: Queenslandi Egyetem

Az ausztráliai Queenslandi Egyetemen arcmaszkra permetezhető antivirális készítményt fejlesztettek, amely hatékony védelmet nyújthat a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A bevonatról már bebizonyították, hogy elpusztíthatja a koronavírust, így különböző felületek és arcmaszkok előfertőtlenítésére is használható – írja a Phys.org hírportál nyomán a Qubit.

Michael Monteiro, a Queenslandi Egyetem Biomérnöki és Nanotechnológiai Intézetének kutatója elmondta, hogy a vízalapú bevonat féregszerű struktúrákkal védekezik a vírusfertőzés ellen. Amikor bepermetezték a sebészmaszkokat a nanoférgekkel, azt tapasztalták, hogy elpusztítják a SARS-CoV-2 alfa variánsát, valamint az A típusú influenzavírust.

A speciális bevonatot a Queenslandi Egyetem kutatói a Boeinggel együttműködve készítették el, és a Peter Doherty Intézet Fertőzési és Immunológiai Intézetében tesztelték a Melbourne-i Egyetemen. A kutatási eredményeket az ACS Nano szakfolyóiratban publikálták.

„A polimeralapú nanoférgek felszakítják a köhögéssel, tüsszentéssel vagy nyállal terjedő vírusok membránját, és károsítják az RNS-üket. A felhasznált vegyi anyagok igen sokoldalúak, így a bevonat könnyen újratervezhető, és a feltörekvő vírusvariánsokat is megcélozhatják, illetve a jövőbeni járványok megfékezésére is használhatók” – mondta Monteiro.

„A maszkfelületre felvitt antivirális bevonatok csökkenthetik a fertőzéskockázatot, és hosszú távú védekezést tesz lehetővé a felületi és aeroszolos átvitellel szemben. Tudjuk, hogy a koronavírus órákon, sőt napokon át fertőző maradhat bizonyos felületeken, és közvetlen forrása lehet a fertőzésnek. Ezért nagyobb hangsúlyt fektetünk mind a felületeken, mind a levegőben terjedő vírussal szemben, hogy ezzel is csökkentsük a lakosság átoltottsági hiányosságaiból fakadó kockázatot” – magyarázta a kutató.

A bevonat a kutatók elmondása szerint vízbázisú, környezetbarát, és a szintézise összhangban van a festék- és bevonatiparban használt gyártástechnológiákkal.

Qubit / PH

Legnépszerűbb cikkeink