Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elérhetőnek tűnik a szuperimmunitás

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / EPA / Idress Mohammed

Egyes embereknél rendkívüli immunitás mutatható ki a koronavírus fertőzéssel szemben – írja a Science szaklap nyomán a nyugat.hu.

A kutatók nemrég bizonyítékot találtak arra, hogy vannak olyan emberek, akiknek a szervezete ellenállt a koronavírus monden támadásának. A tudósok ezt „emberfeletti” immunitásnak nevezték el, az immunológusok inkább hibrid immunitásnak hívják. Ez a fajta védelem a SARS-CoV-2 elleni hibrid immunitás lenyűgözően erősnek tűnik – hívja fel a figyelmet a cikkben Shane Crotty immunológus. 

Az „emberfeletti” immunitással rendelkezők szervezete nagyon magas antitest-szintet állít elő és jelentős rugalmassággal rendelkező antitesteket termel, melyek valószínűleg képesek leküzdeni a világban keringő koronavírus-változatokat és hatékonyak a jövőben megjelenő variánsokkal szemben is.

A 2021 augusztusában online közzétett tanulmányban leírják: olyan antitesteket találtak ezeknél az embereknél, amelyek erősen semlegesíthetik a vizsgált, aggodalomra okot adó 6 vírusváltozatot. Köztük a deltát és a bétát, valamint számos más, SARS-CoV-2-vel kapcsolatos vírust.

Ezzel az immunitással azok rendelkeznek, akik 2020-ban megfertőződtek a koronavírussal, majd 2021-ben immunizálták őket az mRNS-vakcinákkal, azaz a Pfizerrel vagy a Modernával.

„Lenyűgöző reakciót mutatnak az oltásra” – mondta Theodora Hatziioannou, a Rockefeller Egyetemen virológusa, aki szintén számos kutatást vezetett. „Úgy gondolom, ők vannak a legjobb helyzetben a vírus elleni küzdelemben. A vérükben levő antitestek akár semlegesíthetik is a SARS-CoV-1-et, az első koronavírust, amely 20 évvel ezelőtt jelent meg. Ez a vírus rendkívüli módon különbözik a SARS-CoV-2-től.”

A vizsgált  személyek antitestei valójában képesek voltak hatástalanítani azt a vírust is, melyet szándékosan úgy terveztek, hogy a semlegesítéssel szemben nagymértékben ellenálló legyen. Ez a vírus 20 olyan mutációt tartalmazott, melyekről ismert, hogy megakadályozzák a SARS-CoV-2 antitestek kötődését.

A tudósok ugyanakkor nem tudják a választ egy lényeges kérdésre: vajon mindenkinél kialakul-e ilyen figyelemre méltó immunválasz, akinek volt koronavírus-fertőzése, majd felvette az mRNS-vakcinát.

Hatziiognnou Gyanítja azonban, hogy a jelenség gyakori. Mint mondta, minden egyes vizsgált embernél ugyanazt tapasztalták és a tanulmány 14 páciens adatait közölte. A feltételezést számos más tanulmány is alátámasztja, azaz támogatja az elképzelést, miszerint a koronavírusnak és az mRNS-vakcinának kitettség kivételesen erős immunitás kialakulását eredményezi.

Legnépszerűbb cikkeink