Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kötelező lesz a sorkatonaság Szerbiában?

Létrehozva:

A szerb hadsereg katonái egy felvonuláson | Fotó: AFP / Andrej Isakovic

Szerbiában újra bevezetnék a kötelező sorkatonai szolgálatot, amely hat hónapig tartana. Minden évben négy generáció vonulna be, és tízezer embert képeznének ki – de a tervet közvitára bocsátják. 

A szerb kormány nagyon komolyan fontolgatja a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését, év végéig pedig dönt is erről – idézte a Szabad Magyar Szót a 24hu. A védelmi miniszter, . Nebojsa Stefanovic jelezte, ő nagyon támogatná a sorkatonaság újbóli bevezetését.

A miniszter szerint ez lenne egyértelműen az ország érdeke is. A részletekről egyelőre annyit árult el, hogy a kiképzés a legnagyobb valószínűséggel hat hónapig tartana. Mint mondta, ha valóban kötelezővé teszik a szolgálatot, akkor azt bevezetése előtt alaposan előkészítik. A szerbiai egység, szabadság és a nemzeti zászló napján, szeptember 15-én Belgrádban nagy hadibemutatót tartanak – mondta Stefanovic, hozzátéve: senkit sem akarnak veszélyeztetni, de nem szeretné, ha valaki azt hinné, hogy Szerbia könnyű préda.

A tervről az év végéig döntenek.

A miniszter korábban azt mondta, a tervek szerint évente négy generáció vonulna be, minden évben tízezer embert képeznének ki. Aleksandar Vucic államfő szerint a sorkatonaság kérdését közvitára bocsátják. A vajdasági portál felidézte, hogy Vucic azt mondta, Szerbiában a közeljövőben nagy védelmi beruházások várhatók, a sorkatonaság kérdését pedig közvitára bocsátják. A hivatásosok idén komoly fizetésemelést kapnak, a felszerelésüket korszerűsítik.

A Vajdaság Ma tavaly felidézte: 2010-ben szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot Szerbiában, de a társadalom egy része még mindig nem tud megbékülni a ténnyel, hogy a fiatal férfiak többé nem kötelesek életük egy bizonyos szakaszát fegyveres szolgálatban tölteni. A kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésének azonban sok akadálya van, de a legnagyobb maga az Alkotmány, amely kimondja, senki sem köteles hitével vagy meggyőződésével ellentétben katonai szolgálatot teljesíteni, amely magában foglalja a fegyverhasználatot is.

Legnépszerűbb cikkeink