Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kristina Kika Dzsukics: értelmetlen, korai halál

Létrehozva:

Kristina Kika Dzsukics | Forrás: Kristina Kika Dzsukics Instagram-oldala

Múlt kedden temették el az egyik legismertebb szerb influenszert.

Halálának ügyében még folyik a nyomozás, nem lehet biztosan tudni, hogy öngyilkos lett-e, ahogy a helyi sajtóhírekben szerepelt. Az azonban bizonyos, hogy a lány története egyszerre felháborító, tanulságos és elkeserítő.

Kristina Kika Dzsukics szerb influenszer, gamer, youtuber azok közé tartozott, akik rendszeresen felszólaltak az internetes bullying miatt. A 21 éves lány szerb sajtóhírek szerint önkezével vetett életének. Dzsukicsot rendszeresen bombázták gyűlölködő kommentekkel és üzenetekkel, évekkel korábban egy ismert YouTube-sztár többször megalázta a tartalmaiban, amiket gyakran több millióan is megnéztek. Egyes források szerint online zaklatás állhatott az öngyilkosság hátterében. A lány halálával kapcsolatos sajtóinformációkat hivatalosan még nem erősítették meg. 

 

„Elegem van az ocsmány kommentekből”

Kristina Dzsukics 2000-ben született Belgrádban. Az első tartalmait 2015-ben töltötte fel YouTube-ra. A lány azután lett igazán ismert, hogy 2019 októberében közzétett egy videót, amelyben kritizálta a balkáni youtubereket, mert szerinte rossz hatást gyakorolnak a fiatalokra. „Gyakran mocskolódnak és bántanak másokat, miközben nem fogják fel, hogy hat ez a gyerekekre. Vagy tisztában vannak vele, csak fontosabb a pénz és a nézettség. De a gyerekek befogadják, amit tőlük hallanak, és utána megkeresik az oldalaimat, és olyan mocskokkal bombáznak, hogy magam sem értem, egy tízéves hogyan képes ilyet leírni. Youtuberek, van fogalmatok arról, mekkora hatást gyakoroltok a gyerekekre?” – mondta többek között a felvételen.

A lány szavai viszont nemhogy nem értek célba, az ellene irányuló online erőszakhullám csak ezután csúcsosodott ki. Dzsukics a videójában példálózott a Balkán egyik legnépszerűbb yotuberével, Bogdan Ilics, közismertebb nevén Baka Prase-val, ami miatt a férfi és követői támadni kezdték őt. Baka Prase rendszeresen provokálta a lányt, többször kritizálta a videóit és kinézetét. Többek között azt mondta, hogy a fiatal lány valójában „kopasz és parókát hord”. Dzsukicsot a kijelentés érzékenyen érintette, mivel egy ideig valóban volt parókája. Egyik videójában el is mondta, hogy szégyellte a „haja állapotát”, így azt sem szerette volna, ha erről mások is tudnak. 

Ilics 2019 októberében még egy dalt is közzétett, amelyben Dzsukicsot és édesanyját sértegeti. A Je l’ te nije blam (Nem ég a pofád?) című számnak több mint hétmilliós megtekintése volt a videómegosztón. A felvételt csak azután törölte az oldaláról, hogy múlt héten közölték vele az influenszer halálhírét. A Tekstovi.net szerint a szövegben többek között olyan kijelentések voltak, hogy „kopasz retardált” illetve „YouTube-on a srácok Tinder-kurvája.”

 

Bántalmazóból bántalmazott

Dzsukics halálhírét először egy barátnője közölte az interneten. Később több portál is arról számolt be, hogy az üggyel kapcsolatban Baka Prase-t is kihallgatta a rendőrség. A helyi média innentől azt sugallta, hogy öngyilkosság történt, ami hátterében online zaklatás, illetve a két youtuber között kialakult konfliktus áll. A hír indulatokat váltott ki az emberekből, többen, köztük ismert személyek is kommentekben, üzenetekben támadták Dzsukics bántalmazóját. 

A youtuber emiatt végül egy videót is közzétett pár napja, amiben sír és azt állítja, hónapokkal korábban bocsánatot kért Dzsukics-tól, akivel egy idő után baráti lett a kapcsolata. Baka Prase egyébként nemcsak az egyik legismertebb youtuber a Balkánon, hanem talán a legellentmondásosabb is. A férfi Dzsukics mellett másokat is rendszeresen sértegetett a csatornáján. Erről viszont már nem beszélt külön az influenszer halálával kapcsolatban megosztott videójában. 

Azt viszont mondta, hogy az emberek és a média most őt támadják, holott nincs valódi rálátásuk Dzsukics életére. „El sem tudjátok képzelni, mennyire hülyén érzitek majd magatokat, ha kiderül, mi a valódi oka annak, hogy elveszett egy élet. De nem az internetes zaklatás az” – tette hozzá. A videós azt állítja, a lány barátai az elsők között értesítették a halálhírről és azt is tudatták vele, hogy nem felelős a történtekért.

A szerb média állításait egyelőre nem erősítette meg sem a rendőrség, sem a lány családja. A nyomozás jelenleg is zajlik, a barátok és hozzátartozók pedig ellentmondásos nyilatkozatokat közöltek. Egyesek azt is kétségbe vonják, hogy valóban öngyilkosság történt. A médiában megjelent cikkekre viszont Dzsukics lánytestvére és édesanyja is indulatosan reagált. 

„Kérek mindenkit, álljon le a találgatásokkal, hazugságokkal és félretájékoztatással. Senki ne akarjon egy ilyen tragédiából karriert építeni. A tévé, az újságírók és bizonyos személyiségek mind arcátlanok, amikor ilyen hülyeségeket és valótlanságokat közvetítenek. Jogot formáltok arra, hogy következtetéseket vonjatok le, pedig még a nyomozás sem zárult le” – írta Dzsukics testvére. Bár a nyilatkozatokból nem derül ki, a családot feltehetően az zavarja, hogy a média tényként kezeli a lány öngyilkosságról szóló hírt.

 

Nem lehet mindenkinek megfelelni

Amennyiben a Kristina Dzsukicsot ért online zaklatásnak nincs is köze a halálához, tény, hogy a lányt megviselték a rendszeres sértések és szidalmak. „Az emberek korábban azzal csúfoltak, hogy mégis hogyan csókol meg egy fiú, hiszen nincs felső ajkam, csináltassam meg. Miután elmész egy plasztikai sebészhez, persze már azt kapod meg, nem vagy egyedi, olyan vagy mint a többi szilikonzsák” – mondta egy videójában.

A lány halála Szerbia és a Balkán vezető témája lett. A influenszerről és az őt ért támadásokról megszólalt már számtalan szervezet, ismert személy és politikus is. Eddig viszont érdemben alig foglalkoztak Dzsukics problémájával, holott a lány többször beszélt az őt ért támadásokról és azok visszásságáról.

 

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink