Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kilencnyilas hétvége a darts-vb-n

Létrehozva:

Fotó: PDC

Mozgalmas hétvégét hagyott a háta mögött a PDC darts-világbajnokságának mezőnye.

24 óra alatt két tökéletes leg született, bemutatkozott Peter Wright, Michael van Gerwen és Jonny Clayton, Fallon Sherrock pedig elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A péntek délutáni műsorban megszületett a Professional Darts Corporation (PDC) idei világbajnokságának legnagyobb meglepetése a londoni Alexandra Palaceben. A világranglista 12. helyén álló Krzysztof Ratajski viszonylag simán kikapott a negyven hellyel mögötte ransorolt ír Steve Lennontól, így a lengyel játékos számára véget ért a torna. A legismertebb orosz dartsozó, Borisz Kolcov viszont simán verte a holland Jermaine Wattimenát, az angol Joyce a cseh Beneckyvel „végzett”, míg jófiús megjelenése ellenére a Dynamite becenévre hallgató ír Keane Barry a hongkongi Lam ellen jutott tovább (hogy aztán a vasárnapi műsorban fontos szerepet kapjon, de erről majd később).

 

Péntek esti kilencnyilas 

Az esti programot óriási érdeklődés előzte meg, nem véletlenül: mindjárt az első párban táblához lépett Paul Lim, a szingapúri legenda, s bár sajnos nem jutott a második fordulóba, nem volt mit szégyellnie az angol Murnan ellen, bár biztosan bosszantotta, hogy éppen a döntő szettre esett szét a játéka. Ettől persze a meccs rettentő hosszúra nyúlt, és unalomba fulladt, ami ebben a sportágban meglehetősen szokatlan. A következő mérkőzés aztán megmelengette a dartsrajongók szívét: két fiatal szupertehetség, a skót Willie Borland és az angol Bradley Brooks rettentő izgalmas csatában a döntő szett döntő legjénél tartott, amikor Borland kilencnyilas, tökéletes leget dobott. A harmadik párban a Smithek csatáját izgulhattuk volna végig, de nem kellett nagyon szorítani a karfát, mert az angol Ross simán verte a kanadai Jeffet. És Borland ugyan a közelében volt a kilencnyilassal, de még neki sem sikerült elhalványítani Peter Wright csodálatos karácsonyi jelmezét. A korábbi világbajnok skót egyértelművé tette, hogy most is esélyes a címre, három szettben győzött az angol Ryan Meikle ellen.

 

24 órán belül a második

A szombati napot megint egy Smith köszöntötte, ezúttal Raymond, Ausztráliából, egy négyszettes győzelemmel az angol Hughes ellen. Csakhamar az is kiderült, hogy japánnak idén sem terem sok babér: a felkelő nap országából érkezett Yamada az angol Rydz ellen maradt alul három sima szettben. Aztán pedig, ha bárki azt hitte volna, hogy Borland előző napi kilencnyilasát az egész tornán nem tudja majd senki megismételni, Darius Labanauskas következett: a litván játékos az első szettjét tökéletes leggel fejezte be, amit pókerarccal vett tudomásul. Talán jobban járt volna, ha kitombolja magából a feszültséget, mert meglepetésre a következő három játszmában szétesett, a belga Mike de Decker pedig viszonylag könnyen elvitte a meccset. A délután második fordulós mérkőzését az angol Ian White vívta – és a várakozásnak megfelelően meg is nyerte – a holland Landman ellen.

Este aztán kiderül, hogy Anglia még mindig Horvátország előtt jár ebben a sportban, legalábbis Hunt könnyedén verte Krcmart, aztán már nagyágyúk érkeztek: először Jim Williams nyerte könnyedén Evetts ellen a walesi-angol csatát, majd a mindig szimpatikus Rowby-John Rodriguez szerzett győzelmet Ausztriának a walesi Kenny ellen. A nap fénypontjaként pedig bemutatkozott a hollandok háromszoros világbajnoka, az évekig verhetetlen, jelenleg világranglista-harmadik Michael van Gerwen, aki rettenetes kiszállózást produkálva erősen megizzadt az angol Barstow ellen, de így is ott lesz a harmadik fordulóban, viszont, ha vissza akarja szerezni címét, akkor ahhoz nagyon sokat kell javulnia.

 

Még egy nagy esélyes

Úgy tűnik a hétvége a Smith-eké volt, mert a vasárnapot is egy ausztrál Smith, Ky nyitotta, a holland Kuivenhoven elleni vereséggel, majd az angol Heaver győzte le négy játszmában az ausztrál Matherst, majd a skót Soutar nagy csatában, döntő szettben győzött a brazil Portela ellen. A Smithek keretbe foglalták a délutáni programot, a második fordulóban a pénteken továbbjutó Ross Stephen Bunting ellen győzött hatalmas csatában.

Az esti „főműsoridőben” a holland Kleermaker a görög John Michael, a német Hempel pedig honfitársa, Martin Schindler elleni győzelmével melegítette be a közönséget, mielőtt megkezdődött volna a két várva-várt összecsapás. Az elsőn a tavalyi vébén hatalmasat menetelő, és női versenyzőként először a legjobb 32 közé jutó Fallon Sherrock az egykori BDO-világbajnok Steve Beaton ellen vívott hatalmas csatát. Ezúttal ugyan nem sikerült győznie, de az ötszettes mérkőzéssel pályafutása íve és népszerűsége egyaránt töretlen maradt. A nap utolsó mérkőzésén Jonny Clayton következett Keane Barry ellen, aki már pénteken megvillantotta tudását. A szenzációs évet produkáló Clayton és a mindössze 19 éves ír tehetség hatalmas csatát vívott, 1-0-ra Clayton vezetett, majd a következő két szettet Dynamite nyerte. Ekkor egy pillanatra megcsillant a meglepetés reménye, de a walesi az utolsó két szettben mindössze egy leget engedélyezett egyébként továbbra is nagyszerűen játszó ellenfelének. Nem kérdés, hogy Clayton továbbra is hatalmas formában van, ahogy az sem, hogy mindenképpen az idei világbajnokság egyik nagy esélyese.

Legnépszerűbb cikkeink