Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Illegálba” avattak emléktáblát

Létrehozva:

Emléktábla-avatás a szamizdat Beszélő első megjelenésének 40. évfordulója alkalmából 2021. december 17-én, a Ferenciek tere 11-nél. Fotó: Karancsi Rudolf

Karácsony Gergely főpolgármester emléktáblát avatott a Beszélő című szamizdatnak.

Az eseményen a negyven éve indult lap több korábbi munkatársa is jelen volt, köztük Demszky Gábor volt főpolgármester is. 

A Beszélő című szamizdat megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából emléktáblát avatott Karácsony Gergely a Ferenciek tere 11. szám alatt, ahol a rendszerellenes lap első szerkesztősége működött. Az eseményen Kőszeg Ferenc szerkesztő mellett számos korábbi munkatárs és Demszky Gábor ex-főpolgármester, a lap akkori terjesztője is jelen volt.

Budapest főpolgármestere köszöntőjében elmondta, a mostani nem egy szokványos emléktábla avatás, „kicsit illegálba’ csinálják”, ugyanis a hivatalos protokoll szerint a társasház tulajdonosának hozzá kell járulnia az emléktábla elhelyezéséhez. „Megidézve a Beszélő szellemiségét, el kell mondanom, hogy ilyen engedéllyel nem rendelkezünk. Ennek oka az elmúlt időszakban a társasházban kialakult speciális tulajdonviszony” – mondta Budapest első embere, hozzátéve, hogy ebből is látszik, hogy vissza-visszatér az a múlt, amit szerettünk volna magunk mögött hagyni.

A főpolgármester szerint megfigyelhetőek hasonlóságok a negyven évvel ezelőtti és a mostani rendszer között. Karácsony Gergely elmondta: napjainkban ugyan talán kevesebb bátorság kell ahhoz, hogy leírjuk az igazat, és a hatalom sem használ olyan durva eszközöket, mint régen, de elmondása szerint ma egy olyan közhatalmat vezet, ahol a héten nyilvánvalóan megalapozatlan ügyben tartott házkutatást a rendőrség. A főpolgármester ezzel a Városháza-gate miatt elrendelt rendőri nyomozásra utalt.

A főpolgármester után Kőszeg Ferenc vette át a szót, aki elmondta, hogy a Beszélő az első gépi eljárással sokszorosított szamizdat folyóirata volt, 1000-1500 példánnyal. A korábbi szerkesztő szerint a szamizdat megjelenésétől kezdve nem volt értelme a cenzúrának, a közvélemény ugyanis mindenről értesült, amit a pártállam vezetői megpróbáltak eltitkolni.

Kőszeg szerint a Beszélő a rendszerváltás egyik előkészítője volt, az emléktábla avatás apropóját pedig a kerek évforduló mellett az is adja, hogy „most is rendszerváltásra készülünk” – jelentette ki, utalva ezzel a 2022-ben esedékes választásokra. Véleménye szerint a jelenlegi politikusnemzedék számára a Beszélő egyik legfontosabb tanulsága, hogy a radikalizmus és a megfontoltság összeegyeztethető.

Legnépszerűbb cikkeink