Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

„Nem azt csináljuk, amit a nyilvánosság előtt mondunk”

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Jaap Arriens / AFP / NurPhoto

Rengeteg politikust, sportolót és más közéleti szereplőt vett fel egyfajta VIP listára a Facebook, ezért ők a moderálás kockázata nélkül tehettek közzé információkat.

Közben a cég azt bizonygatja, hogy senkivel sem kivételez – írja a Wall Street Journal cikke nyomán az Index.

Az amerikai lap részletesen ecseteli, miként adott szabad kezet a cég egyes közéleti szereplőknek, akik ezáltal egyedi elbírálásban részesülnek. Ezt egy XCheck nevet viselő program tette lehetővé, amelyben a Facebook munkatársai adtak hozzá új személyeket a kivételezettek listához, bár a felhasználók erről nem kaptak értesítést. Olyan személyekről van szó, akik rendszeresen hírértékkel bíró posztokat tesznek ki. A VIP-felhasználók köre gyorsan bővült: 2020-ra már nagyjából 5,8 millió oldal szerepelt a listán.

Köztük volt például Donald Trumpé is, valamint számos, többségében tengerentúli politikusé, sportolóé és más közéleti személyiségé. A Facebook a közleményében azt írta, elfogadja a lista elleni kritikákat, de a funkció valójában egy olyan eszköz, ami segíthet érvényesíteni a közösségi irányelveiket ezeknek az oldalaknak a posztjainál. Ebből a WSJ szerint annyi igaz, hogy az XCheck eredetileg valóban azzal a céllal jött létre, hogy elősegítsék a minőségellenőrzést a profiloknál, de utóbb pont fordítva működött: a közéleti szereplők ezáltal több alkalommal is megúsztak olyan posztokat, amelyek egyszerű felhasználók esetében szankciókhoz vezettek volna. Neymar például hosszú ideig meztelen képeket mutogathatott arról a nőről, aki nemi erőszakkal vádolta őt. A fotók utóbb lekerültek ugyan a Facebookról és az Instagramról is, de csak hosszú idő után és addigra a csatár követői táborából 56 millióan látták azokat. 

A VIP profilokon ehhez hasonlóan hosszú ideig tudtak terjedni olyan – a Facebook tényellenőrei szerint egyébként hamisnak minősített – állítások, miszerint a koronavírus elleni vakcinák halált okoznak, Hillary Clinton pedofiloknak falazott, valamint Donald Trump azon bejegyzése is így maradhatott fenn sokáig, amelyben „állatoknak ” nevezte a menedékkérőket.

2019-ben a cég belső szakértői vizsgálatot indított az XCheckről. A vizsgálat alatt arra a következtetésre jutott, hogy a közvéleménnyel szemben nem védhető az az álláspont, amit a cég e tekintetben képvisel. „Valójában nem azt csináljuk, amit a nyilvánosság előtt mondunk. Ezek az emberek – ellentétben a közösségünk többi részével – következmények nélkül szeghetik meg az irányelveinket” – áll a dokumentumban.

Legnépszerűbb cikkeink