Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Különös adatok jelentek meg a hivatalos kormányzati Covid-statisztikákban

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az utóbbi napokban nem egyszer volt példa arra, hogy többen vagy közel annyian voltak a koronavírus miatt kórházban és lélegeztetőgépen, mint tavaly ilyenkor.

Csakhogy egy éve még senki nem kapott vakcinát.

Mára pedig már mintegy 5,8 millió embert egyszer, 5,5 milliót kétszer, 461 ezret pedig háromszor beoltottak. Kedden azt jelentették, hogy a Covid miatt 210 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 24-en voltak lélegeztetőgépen. Tavaly ugyanekkor 164 koronavírusos beteget ápoltak, akik közül 11-en voltak lélegeztetőgépen. Tegnap 215-en voltak kórházban, 26-an lélegeztetőgépen. A 2020. szeptember 9-ei adatok: 221 beteget ápoltak kórházban, közülük 13-an voltak lélegeztetőgépen – fejtegeti a Népszava.

A lap a furcsa számikról megkérdezte a humántárcát, a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Operatív Törzset is. Válaszukból nem derült ki, mi magyarázza a különös adatokat, és azt sem árulták el, hogy a kórházban ápoltak közül hányan kaptak korábban oltást.

„Ennek éppen a fordítottjának kellene történnie” – mondta a jelenségről egy szakember. Szerinte az új esetek számának észlelésében lehet hiba: például nem ott tesztelnek, ahol a járvány a leginkább terjed. Egy másik szakember arra figyelmeztetett, hogy a delta-variáns teljesen másként érkezett az országba, mint a múlt év őszi járványhullám. 

Pusztai Erzsébet infektológus szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy többen vannak súlyos állapotban, mint tavaly ilyenkor. Ami biztos: míg az alapvírusnál egy fertőzött három másiknak adta át betegséget, addig a delta variáns esetében hat-nyolcnak, ezért sokkal komolyabban kellene ellene védekezni. Másrészt, ha egy oltatlan elkapja a vírust, sokkal valószínűbbek lesznek a súlyos légzési panaszok, mintha egy oltott társát fertőzik meg – mondta.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos nincs meglepve. Nagyjából ötmillió Magyarországon tartózkodó ember jelenleg védtelen a vírussal szemben, amely sokkal fertőzőbb a korábbi variánsoknál, könnyebben, gyorsabban terjed és aki ezzel fertőz, abban sokkal több vírus van – közölte. Továbbá annak a félmillió embernek a fele is védtelen, aki két Sinopharm oltást kapott korábban, és ez igaz az év elején, úgy februárig Pfizer vakcinával oltottakra is. Az is nehezíti a tisztánlátást, hogy a kevés központi tesztelés miatt egyre többen gyógyszertári tesztet vesznek, de az eredményt nem jelentik be.

Legnépszerűbb cikkeink