Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Mi lesz veled, Király utca 27.?

Létrehozva:

Fotó: Karancsi Rudolf

A miniszterelnökség – korábbi döntésével szemben – hozzájárul a Király u. 27. alatti műemléképület eladásához.

Az eredeti szerződést még Hunvald György polgármestersége alatt kötötték, a kerület épp ezért semmisnek tartja azt, a vevő azonban olyan összegű kötbért követel, amely csődbe vinné a kerületet.

A Gulyás Gergely vezette, műemlékvédelemért is felelős Miniszterelnökség a Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. augusztus 31-én beérkezett kérelmére még aznap, augusztus 31-én jóváhagyta, hogy a cég megvásárolja a Király utca 27-es szám alatti védett műemlék besorolású bérházat – írja a 24.hu. Amint a lap emlékeztet rá, Gulyás Gergely egyszer már foglalkozott a közel 190 éves épület ügyével, és akkor ellenkező értelmű döntést hozott.

A 2019. december 4-én született, és személyesen Gulyás által szignált miniszteri nyilatkozat indoklása szerint a házat annak védelme érdekében nem szabad értékesíteni. A Miniszterelnökség építészeti és örökségvédelmi helyettes államtitkársága által – Gulyás nevében – kiadott mostani állásfoglalása arra nem tér ki, miért változott meg hirtelen a hivatalos álláspont.

Az önkormányzat jelenleg is perben áll a kormányzati hozzájárulást kérő két céggel, amelyek jelenleg 18 milliárd körüli összeget követelnek a kerülettől. Mindez azért is érdekes, mert a cégek már a 2019. végén ingyen juthattak volna az épülethez, mivel a kerület előző vezetése olyan rövid időre vállalta az ingatlanok átadását, hogy nem tudta teljesíteni, így a kötbér azóta is – havonta mintegy 600 millió forinttal – nő.

A Király u. 27. alatti műemlék épülettel nem először foglalkozik a sajtó. A Sunbelt Property Ingatlanforgalmazó Kft. és Sunbelt Garden jogelődjei eredetileg 2003-ban és 2005-ben – azaz Hunvald György polgármestersége idején – nyertek jogot a Király u. 25., 27. és 29. szám alatti házak, továbbá a játszótér megvásárlására, 2008-ban azonban őrizetbe vették a kerületi ingatlaneladásokban közvetítő Nagy Györgyöt és barátnőjét, aki nem mellesleg a két cég ügyvezetője volt ebben az időben. Nem sokkal később került előzetes letartóztatásba Hunvald György polgármester, míg Nagyék szabadlábra kerültek. Sajtóértesülések szerint vádalkut kötöttek a hatóságokkal.

A kerület vezetése továbbra sem szándékozik eladni az épületet, sőt, eleve semmisnek tartja Hunvald György polgármestersége alatt kötött és 2008-ban, a képviselő-testület által felmondott szerződést.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink