Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Aggasztóak az európai fertőzöttségi adatok

Létrehozva:

Fotó: AFP / Patrick Hertzog

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója azt mondta, hogy 33 európai országban több mint 10 százalékos növekedést tapasztaltak az új fertőzöttek számában az elmúlt 14 napban.

Figyelmeztetett: 236 ezer új, koronavírus okozta halálesetre számítanak Európában a december 1-jéig tartó időszakban. 

Hangsúlyozta, hogy a WHO hármas prioritása változatlan: növelni a védőoltások gyártási kapacitását, igazságosan elosztani a vakcinákat, mindeközben erősíteni kell a védőoltások elfogadottságát és az oltási hajlandóságot.

A harmadik vakcina beadása nem luxus, mert bár az emlékeztető oltást olyan emberektől vonhatják el, akik még csak az első oltásra várnak, de csak a harmadik vakcinával lehet a legsebezhetőbb emberek biztonságát garantálni.

A koronavírus-fertőzési és halálozási adatok emelkedése, mint magyarázta, a korlátozó intézkedések enyhítésére és a szezonális nyári utazások számának növekedésére vezethető vissza. Számos európai országban ismét megnövekedett a kórházak leterheltsége is.

A WHO és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) ennek ellenére határozottan ellenzi az iskolák újbóli bezárását az európai régióban. Ahogy Hans Kluge fogalmazott, a gyerekek már eleget szenvedtek az utóbbi 20 hónapban.

Kluge az iskolák nyitva tartását biztosító intézkedések között említette a tizenkét évesnél idősebb diákok, illetve az oktatási személyzet beoltását, valamint a tantermeket szellőztetését, a lehetőleg kiscsoportos oktatást a távolságtartási szabályok betartásával és a rendszeres tesztelést.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink