Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány során

Létrehozva:

Mikulás-ruhába öltözteti az újszülötteket az Orosházi Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának ápolója 2020. december 6-án. | Fotó: MTI / Rosta Tibor

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány megállapításai Magyarországra is érvényesek.

Magyarország mellett például Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában is csökkent a születési arány, míg más országokban, például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy némileg növekedett is.

A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat. 

A tudósok 2020 novemberétől – tehát a járvány kezdete után kilenc hónappal – 2021 márciusáig vizsgálták az adatokat, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza. A vizsgált 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a koronavírus-járványra visszavezethető csökkenés.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek még ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak. Ráadásul a jelenleg elérhető adatok csak a pároknak az első koronavírus-hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések. A szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

Jelentős következmények tapasztalhatók a szegényebb országokban is. A Világbank szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban.

A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll. Fontos tényező továbbá az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága és a minőségének ingadozása is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink