Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Becsomagolják a párizsi Diadalívet

Létrehozva:

Fotó: AFP / Stephane de Sakutin

Hamarosan ezüstöskék anyaggal borítják, és vörös kötelekkel átkötik a párizsi diadalívet Christo tervei alapján. A tavaly májusban, 84 éves korában elhunyt csomagolóművésznek ez az első posztumusz alkotása.

Már dolgoznak a munkások a darukon a híres párizsi Arc de Triomphe körül: egyelőre óvatosan beburkolják az értékes szobrokat az I. Napóleon császár és a francia hadsereg dicsőségét hirdető műemléken, hogy utána az egészet becsomagolják 25 ezer négyzetméternyi újrahasznosítható ezüstöskék anyagba, és körbetekerjék 3000 méternyi vörös kötéllel.

A munkát Christo unokaöccse, Vlagyimir Javasev irányítja, nagybátyja tervei alapján. „Christo becsomagolt múzeumokat, hidakat, parlamenteket, köztük a berlini Reichstagot, de ez a legnagyobb jelentőségű és léptékű projekt, amit valaha tervezett” – mondta Javasev az AP hírügynökségnek.

Az eredetileg 2020 őszére tervezett akciót a pandémia miatt idénre halasztották: szeptember 18-tól egészen október 3-ig kortárs műalkotás lesz a Champs Elysées végén, a de Gaulle téren álló diadalívből.  A csomagolást meg lehet fogni és akik a teraszra felmennek, sétálhatnak is rajta.

A projekt ötlete már 1961-ben megszületett, mikor a bolgár származású művész feleségével és alkotótársával, Jeanne-Claude-dal Párizsban élt. Itt találkoztak és szerettek egymásba, itt álmodták meg az első monumentális térspecifikus installációikat.

A konceptuális csomagolással a nyugati társadalmak csomagolásmániáját kritizálták, egyben esztétizálták a világ legdrágább szemetét, amit később mindig újrahasznosítottak.

Az első közös párizsi alkotásuk a Pont Neuf, becsomagolva volt, 1985-ben. Bár Jeanne-Claude 2009-ben elhunyt, Christo pedig tavaly május 31-én követte őt, közös szerelemprojektjük nem merült feledésbe.

„Nagyon szerette volna befejezni ezt a művét, 60 éve álmodott erről. Megígértette velünk, hogy megtesszük helyette” – mesélte az unokaöcs, aki azt is megosztotta, hogy a 14 millió euróba kerülő akciót a művész magánvagyonából finanszírozzák: eladták a helyszíni tanulmányait, tervrajzait, modelljeit.

Christo sosem fogadott el közpénzt, ösztöndíjat vagy adományt a munkájáért, és ez a halála után is így marad. Előkészítés alatt van még egy posztumusz alkotása, a 150 méteres, piramis-szerű masztaba becsomagolása Abu Dzabiban. A tervrajzok készen vannak, csak meg kell őket valósítani.

Legnépszerűbb cikkeink