Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Elkészült a Cziffra György zongoraművész emlékére alkotott virágkompozíció a Szent István parkban

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

A Cziffra Fesztivál szervezői csütörtökön jelentették be a hírt.

A zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékévként ünnepli, az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. tervezésében és kivitelezésében, a Cziffra György-emlékév részeként a száz éve született művész tiszteletére alkotott különleges virágkompozíció a Szent István Park központi részén, a szökőkutaknál tekinthető meg. Verbéna, dália és fehér muskátli is látható a kompozícióban, melyet a zongora billentyűi ihlettek.

„Cziffra György mélyszegénységbe született, gyermekkorát a 13. kerületben, Angyalföldön töltötte. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb, mint valaha. Klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nem csak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására” – idézi a közlemény Balázs János zongoraművészt, a Cziffra Fesztivál alapítóját, művészeti vezetőjét.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön.

A zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékévként ünnepli, az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével valósul meg. A programsorozat eseményeiről bővebb információk a www.cziffra100.com weboldalon találhatók.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink