Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Zene költözik a budapesti piacokra

Létrehozva:

Fotó: Turcsányi Zita

A Zenélő piac névre hallgató kezdeményezés egy sikeres próbálkozás kezdete volt a kulturális tér kiterjesztésére: a vásárlóközönség hallhatott magas színvonalú, élőzenés előadásokat két héten keresztül Budapest öt vásárcsarnokában és piacán. A Pesti Hírlapnak Udvardi Márton, budapesti trombitás beszélt a projektről.

 

2021 szeptemberében egy egyedülálló kezdeményezés társ-ötletgazdája és kulturális szervezője volt. De mi is ez pontosan?

Két hét alatt 14 pop-up jellegű minikoncertnek adott helyszínt öt budapesti vásárcsarnok és piac, a Nagycsarnok, a Rákóczi téri-, a Bosnyák téri-, a Fehérvári úti csarnok és a Flórián.

 

Honnan jött az ötlet?

A zenélő piacok ötlete még a legszigorúbb kijárási tilalom alatt fogant meg bennem, amikor egy szombati napon a Bosnyák téri piacon nézelődtünk feleségemmel. Rendes időkben ilyenkor nagy forgatag szokott ott lenni, de a járvány otthon tartotta az embereket, mi zenészek pedig hónapok óta nem léphettünk fel élőben. Elképzeltem, hogy a moldvai és balkáni zenét játszó rezesbandámmal végigjárunk a piac melletti hosszú placcon, aztán bemegyünk az épületbe, hogy kicsit felrázzuk az hangulatot.

 

Rendben, elképzelte, de ha minden megvalósulna, amit az ember elképzel… Hogyan lett a fantáziából koncertsorozat?

Tavaly Augusztusban elköltöztünk Zuglóból, szóval lementem dobozokért a piacra és akkor gondoltam, most vagy soha, megkérdezem kihez forduljak az ötletemmel. Addigra már sokféle zenei stílusban, és rendszeres koncertekben gondolkodtam. Kiderült számomra, hogy a Bosnyák téri piac a Budapest Vásárcsarnokai nevű céghez tartozik, akik még 14 telephelyet üzemeltetnek. Legnagyobb meglepetésemre tárt karokkal fogadták az indítványom, mert ők is szerettek volna hasonló programokat a piacokra, úgyhogy belevágtunk. A Rézeleje Fanfárosokkal végül tényleg váratlanul végigcsördültünk a Bosnyák téri piacon, az almák szétgurultak, a csalamádé megállt a levegőben…

 

A levegőben megálló csalamádé már önmagában is szép kép, de nem álltak meg csodálni.

A szeptemberi projekt sikere, a rengeteg pozitív visszajelzés megerősített abban, hogy fontos szerepe van a hétköznapokba vitt kulturális értékeknek, az emberek igénye a zene felemelő jelenlétére nagyon erősen tapintható volt. Elkezdtem olyan forrásokat keresni, amelyek további piackoncertek megrendezését tehetik lehetővé. Így történt, hogy nyertünk a Rév8 és a Józsefváros Önkormányzata által meghirdetett Ötletcsarnok pályázaton, aminek köszönhetően 2022 áprilisától a következő márciusig 24 kiskoncertet rendezhetünk a Rákóczi téri piacon, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség „Legyen Öröm a Zene” programjának köszönhetően 5 nagyobb szabású koncert is megrendezésre kerül áprilisban, amelyből az első éppen péntek este (megjelenésünk napján – a szerk.) hatkor lesz a Nagycsarnokban.

 

Azért ez már nem a „végigcsördültünk a piacon”-kategória.

A műsorok összeállításakor igyekeztem minél többféle zenei műfajból meríteni, hogy sokféle, akár a nagyközönség előtt eddig kevésbé ismert zene is megszólalhasson a piacok különleges akusztikájú terében. Így történhet, hogy a palettán gyimesi népzenétől kezdve, a 14. századi itáliai zenén át jazz, folk-elektronika, világzene, régizene is szerepel, a teljesség igénye nélkül. A szervezés örömteli hozadéka számomra, hogy olyan zenészekkel is megismerkedhettem, akiknek korábban csak figyeltem a munkásságát, de személyesen nem találkoztunk még.

 

Mire számít, megragadhatja az embereket az élőzenés bevásárlás lehetősége?

Hiszem, hogy a Zenélő piac jó kezdeményezés, ami sokat adhat az embereknek, ezért remélem, hogy a jövőben terjedni fog és eljut az ország többi részébe is, és részese lehetek ennek a folyamatnak szervezőként és néha muzsikusként egyaránt.

 

*

A Zenélő piac sorozat programjai

 

Ötletcsarnok program (valamennyi előadás 10 órakor kezdődik a Rákóczi téri Vásárcsarnokban)

Április 9. ¡Nosnach – tangó, kelet-európai sanzon

Április 23. Dos Coyotes – duó Mexikóból

Május 7. Guillermo Macsotay – citera és ének

Május 14. Mantra Szádhaná – indiai szakrális zene

Május 21. Ujváry Flóra, Ördög Krisztián – jazz

Június 4. Király Dóra, Edőcs Fanni duó – a 14. századi Itália zenéje

Június 18. Debreczeni-Kis Helga – latin-amerikai zenék gitáron, énekkel

Június 25. Róka Szabolcs – kobzás énekmondó

Július 2. Ágoston Béla szóló – szabadzene

Július 9. Bujdosó János szóló – gitár impró, ének

Július 23. Kadlott Karcsi – a pikáns magyar nóta királya

 

Nagykoncertek

Április 8., 18 óra, Fővám téri Nagy Vásárcsarnok: Kampec Dolores

1984-ben alakult, kultikus jelentőségű világzene-etno-rock fúziós banda.

Április 9., 15 óra, Fővám téri Nagy Vásárcsarnok: Ég alatti latin 7, Carlos Adiós!

Latin jazz és hagyományos dél-amerikai tánczenék.

Április 22., 18 óra, Rákóczi téri Vásárcsarnok: Ég alatti Quintet+2 

Hard-bop, afro-cuban és latin jazz fúzió két felvonásban.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink