Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Csütörtöktől újra Budapest Ritmo!

Létrehozva:

Vokalisták a marokkói Asma Hamzaoui és a Bnat Tombouctou koncertjén a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében rendezett Budapest Ritmo fesztiválon az Akvárium klubban 2019. október 4-én. | Fotó: MTI / Mónus Márton

Csütörtöktől vasárnapig tart idén a Budapest Ritmo. A világzenei fesztivál 22 koncerttel és DJ-szettel, valamint saját gyártású filmekkel, zene- és filmipari konferenciával várja a zenerajongókat az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és a Toldi moziban.

Hat fellépő ingyenes showcase-programjával nyit a fesztivál csütörtökön a Szimpla Kert színpadán. Bemutatja műsorát a magyar indie-folkot játszó Lanou, a közép-európai városi népzenét űző Times New Román és a kanadai-magyar Sophie Lukacs, aki az egyetlen hazai kora-művész. Koncertet ad továbbá a lengyel hegedűs duó, a Sekunda és a feminista a cappella trió, a Rodenice. Az estét autentikus lengyel táncház zárja a Szimplában a Tegie Chlopyval.

Az Akvárium Klubban a 2021-es Ritmo Zenés Filmek vetítésével indít a filmes szekció. Látható lesz a Mordái koncertfilmje Reisz Gábor és Szimler Bálint rendezésében, a Dresch Vonós Quarteté Damokos Attila rendezésében, az Odd ID zenés filmje, amelyet Szilágyi Fanni készített, valamint egy 3D mapping technikával készült film, Karcis Gábor és Kálmán Mátyás alkotása Cserepes Károly zenéjével.

A húzónevek pénteken játszanak az Akvárium Klub három színpadán. Köztük lesz Amadou & Mariam, a mali zene legnagyobb sztárjai; Damir Imamovic, a sevdah, a balkáni zene fájdalmas dalainak tolmácsolója; a dél-olasz Kaláscima; a luszofón Ayom; a lengyel a cappella trió, a Sutari és a magyar Besh o droM.

A koncertek előtt a Toldi Moziban levetítik a Repülj madár, repülj… című dokumentumfilmet a magyar táncházmozgalom történetéről, valamint egy portugál zenei filmet a fado hagyományáról Silencio – Lisszabon címmel. Utóbbi után a rendezővel és a filmben szereplő zenészekkel lesz közönségtalálkozó. Este a Toldi Klubban a török AhmetJah csap a lemezek közé.

Szombaton az Akváriumban játszik az izraeli-perzsa Liraz; a portugál fadoénekes António Zambujo; az amszterdami székhelyű, nemzetközi Boi Akih, amelynek fúziós dzsesszzenéje a magyar Kis Dodó furulyajátékával egészül ki; a bosnyák Divanhana, Hannah James és Toby Kuhn cselló-harmonika duója. Valamint különleges felállásban játszik a Random Trip: Palya Beával, Borbély Mihállyal, Lukács Miklóssal és Zentai Márkkal. A Toldi Moziban leadják a The Soil – A mi földünk című lengyel zenei dokumentumfilmet, amely után a rendező válaszol a közönség kérdéseire. A napot a Toldi Klubban a Savages y Suefo zárja.

Vasárnap, a Ritmo zárónapján mutatják be a 2022-es Ritmo Zenés Filmeket: az ambient-folk énekesnő, Deva filmjét Bajor Marcell rendezte, az Uljana Quartet zenei filmjét Korom Anna és Fecske Flóra alkotta, levetítik továbbá a lengyel népi kultúra világát bemutató Agonia című filmet is. A fesztivál Cyborg Templar dj-szettjével zárul a Toldi Klubban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink