Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ünnepi programok Budapesten

Létrehozva:

NEMZETI SZÍNŰ FÉNYFESTÉS A NEMEZTI MÚZEUMON 2021. MÁRCIUS 14-ÉN | FOTÓ: PESTI HÍRLAP ARCHÍV

Idén hosszú hétvége előzi meg a nemzeti ünnepet, így az állami ünnepségek már szombaton elkezdődnek. A hétvégén több izgalmas családi program is lesz a fővárosban, március 15-én viszont a politikai pártoké lesz a főszerep: beszédet tart Orbán Viktor és Márki-Zay Péter is.

Már szombaton, március 12-én megkezdődnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A hétvégén a Múzeumkertben koncertek és gasztrovásár is várja az érdeklődőket, a budai Várban és a Várkert Bazárban is családi programokkal és ingyenes kiállításokkal lehet ünnepelni. 

Máricius 13-án, vasárnap rendhagyó tárlatvezetést tartanak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hol és ki mellett ébredt a forradalmi nap hajnalán Petőfi Sándor, valamint, hogy milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást követelő tömeggel. Mindezt a költő szemén keresztül idézik meg, bemutatva, hogy kik voltak azok a fiatalok, akik ennek a nagyszabású megmozdulásnak az élére álltak és milyen eszközeik voltak, amivel mozgósították az embereket.

Március 15-én huszárakadémiát tartanak a Várkert Bazárban, ahol az akadémiát elvégző gyerekeket ünnepélyes keretek között huszárrá is avatják. A frissen megnyílt Magyar Zene Háza is felavatásra kerül a nemzeti ünnepen: zenés és irodalmi foglalkozásokat rendeznek. Akik pedig aktív kikapcsolódásra vágynak, azoknak örömteli hír lehet, hogy március 15-én ismét megrendezésre kerül a népszerű „Gyermekvasút nyomában 20 km” teljesítménytúra nappali változata. A túra rajtja kedden 8:00 és 10:00 között lesz Széchenyi-hegy gyermekvasút-állomáson.

 

Politikából sem lesz hiány

A kormánypártokhoz igencsak közel álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) március 15-ére szervezett újabb Békemenetet, amely idén állítólag tényleg a békéről fog szólni, központi üzenete ugyanis az, hogy: „egyértelmű nem a háborúra, No war!” Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke azt kérte, hogy minél többen vegyenek részt a Békemeneten, és hozzanak magukkal magyar zászlókat is. 

Az eseményre való gyülekezés 12 órakor kezdődik a Komjádi uszoda előtt, innen indul majd el a tömeg a Margit híd felé, ezt követően a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkeznek meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Az Egységben Magyarországért hatpárti szövetség A hatalom a népé címmel tart kormányváltó naggyűlést március 15-én 15 órától a Műegyetem rakparton. Az eseményről az ellenzéki pártok azt írták: „Magyarország hamarosan mindannyiunké lesz. Magyarok milliói vetik le magukról az ezeréves magyar történelem legkorruptabb kormányát. Közel a változás. Március 15-én, a magyar szabadság napján megmutathatjuk: sokan vagyunk, és a szabadságvágyunk, a bátorságunk sokkal nagyobb erő, mint a hatalom megannyi gonosz trükkje, végtelen cinizmusa, százmilliárdos hazug propagandagépe.” 

A közlemény így zárul: „Április 3-án gyűlöletországból szeretetországot csinálunk – ehhez pedig március 15-én keresztül vezet az út, hogy megmutassuk az erőnket, és megüzenjük Orbán Viktornak: már csak napjai vannak hátra a hatalomban.”

A Mi Hazánk Mozgalom ugyanekkor a Nemzeti Múzeum mellett tart függetlenségpárti nagygyűlést, ahol a párt a NATO-csapatok Magyarországra telepítése, a kormány hozzájárulása ellen fog tüntetni.

Legnépszerűbb cikkeink