Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Autósok és motoros tehetségek után kutatnak

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: AFP / Anadulu Agency / Mustafa Ciftci

Támogatási rendszert hoz létre a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. annak érdekében, hogy felkutassa és felkarolja a legtehetségesebb magyar autó- és motorversenyzőket – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. 

Az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos hozzátette, hogy az ITM által alapított HUMDA Zrt. egyik legfontosabb törekvése az autó- és motorsport népszerűsítése és fejlesztése. Ennek érdekében alakították ki a nemzetközi szintű tehetségkutató és utánpótlásnevelési rendszert, melynek segítségével a lehető legtöbb fiatal belekóstolhat az autó- és motorversenyzés világába.

A kiválasztási rendszer innovatív, folyamatosan fejlesztik, és objektív adatokkal mérhetően mutatja meg, ki a legrátermettebb. A program első pályázati időszaka várhatóan 2021 őszén indul, és kezdő szinttől nyitott lesz minden autó- és motorsport szakág versenyzője számára. Palkovics kijelentette, hogy szeretnék megtalálni a jövő autó- és motorversenyzőit, akik Talmácsi Gábor és Michelisz Norbert méltó utódai lehetnek.

A sajtótájékoztatón Talmácsi Gábor, a HUMDA igazgatósági tagja elmondta, hogy a motorozás alapjait 4-5 éves korban meg lehet tanulni, a statisztikák szerint később az lesz sikeres, aki korán elkezdi azt. Nemrég jelentették be, hogy Sebestyén Péter a HUMDA közreműködésével folytatja pályafutását a Supersport világbajnokság legjobb csapatánál, a 2019-es és 2020-as világbajnok olasz Bardahl Evan Bros csapatnál. Ő az első versenyző, aki a HUMDA támogatását élvezheti – emlékeztetett Talmácsi.

Michelisz Norbert – aki szintén igazgatósági tag – szerint az új rendszerrel nagyobb eséllyel találhatják meg a tehetségeket, hogy majd később fejlesszék őket. Költséghatékony eszköznek nevezte a szimulátorokat, amik jó előszűrőként működhetnek a kiválasztásnál. Csaknem száz versenyzőről van információjuk, akiket támogatásra esélyesként kezelnek.

A HUMDA-t az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alapította, a társaság a tárca százszázalékos tulajdonában van. Az ügynökség a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában, emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. Az ügynökség fogja működtetni a zöld közlekedéssel kapcsolatos támogatási projekteket is.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink