Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem akart és most sem akar lemondani Palkovics László

Létrehozva:

A miniszter spekulációnak nevezte a lemondásáról korábban szárnyra kapó híreket.

Palkovics László egy, a Telex-nek adott interjújában tagadta, hogy tavaly év végén le akart volna mondani. “A sajtó néha ír olyat, ami nem felel meg a valóságnak. Ez spekuláció lehetett” – mondta a miniszter. Hozzátette:

nem akart és most sem akar lemondani pozíciójáról. 

Palkovics Lászlót a miniszterelnök 2018-ban nevezte ki az akkor újonnan alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élére. A tárcához került ekkor több stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, az energiastratégia, valamint az uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete is.  Tárcájának fontos szerepe volt a koronavírus-járványhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomag kidolgozásában is.

A CEU-ba történő kemény beleállás, az MTA kutatóintézet-hálózatának felszámolása, és Pálinkás Józsefnek a kutatási hivatal éléről történő elmozdítása ugyancsak Palkovics nevéhez köthető.

Tavaly nyáron azonban, amikor a kormány úgy döntött, hogy több nagy hazai egyetem felügyeletét alapítványokba szervezi ki,

a miniszter körül fogyni kezdett a levegő.

Bár a koncepció az ő elképzelései szerint alakult, a személyi kérdések eldöntésében az általa reméltnél kisebb szabadságot kapott.

A legnagyobb hatáskör-vesztést azonban az EU-s pénzek felügyelete kapcsán szenvedte el a miniszter: az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárság ma már nem az ITM-ben, hanem a Miniszterelnökségen működik.

Ebben szerepe lehet annak, hogy a 2022-es választások közeledtével a miniszterelnök számára mind fontosabb, hogy ezeket a forrásokat politikai szempontból is megfelelően osszák el. Márpedig Palkovics László – szemben a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergellyel – nem pártpolitikus.

  • Decemberben aztán a miniszterelnök azonnali hatállyal felmentette Fauszt Zoltánt, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács egyik tagját – ez a szervezet dönt a kiemelt informatikai beruházásokról. Ezzel a miniszter egyik legrégebbi barátját és bizalmi emberét tette parkolópályára Orbán.
  • De az energia- és klímaügyekért felelős államtitkár, Kaderják Péter leváltása is egyre gyengítette Palkovics László pozícióit.

Aki mindezt megelégelve – sajtóhírek szerint – 2020 végén be is nyújtotta lemondását, a miniszterelnök viszont nem fogadta el azt, és közölte Palkoviccsal, a jövőben is számít a munkájára.

 

Legnépszerűbb cikkeink