Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Kitúrná a Fudan Egyetem a Diákvárost?

Létrehozva:

Nem sok egyeztetési mozgásteret hagyott a kormányzat a Fudan Egyetem ügyében jövő hétre összehívott tárgyaláson a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak, mivel a beruházásért kormánybiztosként felelős Palkovics László innovációs miniszter már benyújtotta a kínai egyetem megvalósításának előkészítéséről és a vele egy területen osztozó Diákvárosról szóló törvényjavaslatokat.

A Fudan Egyetemről szóló jogszabálytervezet kimondja, ami már a kínai Fudannal április végén kötött stratégiai megállapodásból is kiolvasható volt: az új intézmény alapítványi fenntartású lesz – mint a „fenntartóváltáson” átesett magyar egyetemek. A közérdekű vagyonkezelő alapítványként létrejövő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány is jelentős állami vagyont, földterületet kap meg ingyenes juttatásként a törvényjavaslat szerint.

Megoldják máshogy

A leendő Fudan Egyetem alapítói, tulajdonosi és fenntartói jogait egyszerre ellátó alapítvány a javaslat szerint „államilag elismert felsőoktatási intézményként hozza létre és működteti” az új felsőoktatási intézményt, és gazdasági tevékenységet is végezhet, fogadhat adományokat és pályázhat támogatásokra.

A Fudan-törvényjavaslattal egyszerre nyújtotta be Palkovics László a kapcsolódó másik, „A Budapest Diákváros megvalósításáról” szóló előterjesztést. Ismert, hogy a kormányzat és a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormnyzat, valamint a Baranyi Krisztina irányította ferencvárosi önkormányzat közötti feszültség amiatt alakult ki, hogy az állami mellett a fővárosi és a kerületi földterületeket is tartalmazó helyszínt eredetileg teljes egészében a Diákváros foglalta volna el, majd a kormány az erről szóló eddigi tárgyalásokat felülírta azzal, hogy ida tervezte a Fudant is.

A két törvényjavaslat alapján kirajzolódik, hogy a kormány ugyan beváltja ígéretét, miszerint mindkét beruházás megvalósul egymás mellett, ám az eredeti tervekhez képest egyértelműen a Diákváros rovására: a Fudan Egyetem gyakorlatilag teljesen kiszorítaná eredeti helyszínéről a Diákvárost, és elfoglalná a teljes terület mintegy háromnegyedét.

A törvényjavaslatokban szereplő helyrajzi számok alapján a Portfolio.hu által közölt térképen az látszik, hogy ezek, a majdani Fudan Egyetemnek helyet adó területek azok a jelenleg állami tulajdonú területek, melyek Palkovics törvényjavaslata alapján az egyetemi alapítványhoz kerülnek ingyenes juttatásként.

Ezzel pedig a kormány végrehajtaná azt a május elejei kormányhatározatban is deklarált szándékát, mellyel az önkormányzati ingatlanoknak a Fudan Egyetem céljaira történő felhasználását gátolni igyekvő, Baranyi által bejelentett népszavazási szándékot kerülné meg. A kormányrendelet alapján a 168.hu korábban azt írta: ezzel a trükkel a kormány ugyan nem gátolná meg a referendumot, de lényegében „megkerüli”, miközben azt üzeni: nem kell a földetek, megoldjuk máshogy.

Hová tűnt a Diákváros?

Arra, hogy Palkovics szerint megférnek egymás mellett a területen a Fudan Egyetem és a tervezett Diákváros létesítményei is, a kormány pedig mindkettőt meg akarja valósítani, Baranyi Krisztina már korábban azt mondta a 168.hu-nak, hogy ez kizárt. A polgármester szerint ugyanis „a Diákváros nem csak 8000 kollégiumi férőhelyet jelent, hanem élhető környezetet, kiszolgáló infrastruktúrát is mosodával, bolttal, zöldfelületekkel, sport- és kulturális funkciókkal.” Hozzátette: “Ha pedig ide beszorítják még a kínai egyetemet, a 7-8000 diákjával és 500 oktatójával, akkor nem tudom, mi marad a Diákvárosból.”

A két friss törvényjavaslat benyújtása után Baranyi meg is állapította Facebook-bejegyzésében, hogy a Diákvárosból nem sok marad. Azt írta: „Palkovics miniszter úr egyeztetésre hívott a Fudan kínai egyetem ügyében jövő hétfőre. Tekintsem ezt a mai törvényjavaslatot az egyeztetés alapjának? Ebből ugyanis feketén-fehéren kiderül, hogy odadobták a Diákváros területét a Fudannak.”

Baranyi Krisztina a 168.hu-nak nyilatkozva emlékeztetett: felcserélődtek a korábbi kormányzati tervekhez képest a szerepek, hiszen aszerint még a terület kisebb részét, az északi sarkát foglalta volna el a Fudan, a nagyobb részén valósulhatott volna meg a Diákváros, most pedig éppen fordítva tervezik. Ráadásul nem egyszerű helycsere történt, hanem a polgármester szerint gyakorlatilag „eltűnt” a Diákváros, ezért hétfőn meg is kérdezi Palkovics minisztertől, hogy „hová tűnt a Diákváros?” Hozzátette: különösen fáj neki, hogy eszerint „az ipari műemléknek számító Nagyvásártelep, amely közösségi térként a Diákváros szíve lett volna, az új terv szerint kizárólag a Fudan Egyetemé lesz”.

A hírre Karácsony Gergely főpolgármester is reagált a Facebookon. Azt írta: „Jegyezzük meg ezt a napot. A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a kínai állampárt egyetemének (…) És jegyezzük meg a napot, amikor a sarkunkra állunk, és ezt nem engedjük. Nem adjuk a Diákváros egyetlen négyzetcentiméterét sem.”

 

Legnépszerűbb cikkeink