Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Ösztöndíjprogramok tehetséges zenészeknek

Létrehozva:

A Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai gyakorolnak az Új Nemzedék program keretében megvalósult közösségi tér avatása előtt Budapesten, a Királyi Pál utcában 2016. december 20-án. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 12. évfolyamára. Kocsis Zoltán-díjat és ösztöndíjat alapít fiatal muzsikusoknak a Kocsis-Hauser Alapítvány.

A Snétberger Zenei Tehetség programban hatvan, többek között hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait. A program júniusban indul a Nemzeti Tehetség Központ által működtetett felsőörsi Snétberger Központban. Jelentkezni május 10-ig lehet, online és személyes meghallgatás keretében. Budapesten, Nyíregyházán és Pécsett lesznek személyes meghallgatások, emellett a fiatalok online beküldött bemutatkozó videóval is pályázhatnak a jelentkezési határidőig a www.meghallgatunk.hu weboldalon. 

A Snétberger Központ ösztöndíjas kurzusára olyan tehetséges, hangszeren játszó vagy énekes, elsősorban roma fiatalok jelentkezését várják, akik már elmúltak 12 évesek, de még nem töltötték be a 22. életévüket. A kurzusra felvételt nyert diákoknak a képzés a Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően teljesen ingyenes. A 12 hetes jazz és klasszikus zenei képzésre a felsőörsi központban kerül sor.

Kocsis Zoltán-díjat és ösztöndíjat alapít fiatal muzsikusoknak a Kocsis-Hauser Alapítvány, amely április 10-ig várja a klasszikus zene területén kiemelkedő tehetségű magyarországi és határon túli magyar fiatalok jelentkezését. Az Alapítványt 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására. A 18 és 26 év közötti fiataloknak meghirdetett Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni, a 14-18 éves korosztálynak szóló Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjjal pedig évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatal díjazható.

A kuratórium a beküldött videók alapján választja ki a Kocsis Zoltán-díj kamarazene kategóriájának és a Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjnak a nyerteseit. A kamarazene kategóriában maximum öt főből álló formációk jelentkezését várják. A pályázatról további információ kérhető a palyazat@kocsis-hauser.com e-mail címen.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink