Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Öttusa: Budapesten választják ki az új számot

Létrehozva:

Mi jöhet a lovaglás helyett? | Fotó: AFP / Pedro Pardo

A munkabizottság az április és május fordulóján, Budapesten sorra kerülő világkupaverseny idején hozhat döntést az öttusa új számáról. 

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) február 15-ig gyűjti a javaslatokat, melyeket a bizottság ezt követően elemez és rangsorol. A UIPM ezután meghívja az első három helyre került sportág „releváns szervezeteit”, hogy a lehetőségekről egyeztessenek, majd a munkacsoport a tervek szerint a magyar fővárosban hozhatja meg a végső döntést.

A tervek szerint május-júniusban kerül sor a versenyforma, illetve a tesztviadalok szabályainak kidolgozására, a tesztelés pedig júliustól következik szeptemberig – mondta Gallai István, a hazai szövetség főtitkára az MTI-nek. Ezután jelentést készít a munkabizottság a végrehajtó testületnek és a nemzeti szövetségeknek, végül októbertől decemberig tart majd a ratifikációs szakasz, melynek részeként a UIPM kongresszusa jóváhagyja a javaslatot, azután pedig benyújtja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB).

A nemzetközi szövetség közgyűlése november 27-én erősítette meg a végrehajtó bizottság november eleji döntését. Eszerint azt javasolják, hogy a 2028-as, Los Angeles-i játékokat már a lovas szám nélküli bonyolítsa le a NOB.
Indoklásaként azt hozta fel a UIPM vezetése, hogy változtatás nélkül veszélybe kerül a sportág ötkarikás jövője. A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én arról döntött, hogy az öttusa – a súlyemeléssel és az ökölvívással együtt – nincs benne a 2028-as olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még visszakerülhet.

A UIPM-nek 2022 végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátummal kapcsolatban, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink