Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Saját magát cáfolja a kormány

Létrehozva:

Kormányzati plakátkampány 2021. júliusában | Fotó: Pesti Hírlap archív

Eddig az volt a szilárd kormányzati kommunikáció, hogy Brüsszel azért küld minden rosszat a magyar kormányra, mert nem tetszik nekik a gyermekvédelmi törvény. Most kiderült, hogy ezt ők sem gondolják komolyan.

Saját magát cáfolta meg a magyar kormány azzal az 53 oldalas levéllel, amelyet az Európai Bizottságnak küldött. Ez volt a válasz azokra a kérdésekre, amelyeket a brüsszeli testület megfogalmazott az uniós források magyarországi felhasználása kapcsán. A magyar kormány tagjai folyamatosan arról beszélnek, hogy minden támadás, így emögött is az áll, hogy az EU-nak nem tetszik a magyar gyermekvédelmi törvény. Nos, az EUrologus által elolvasott magyar válaszlevélben már egyetlen sor vagy utalás sincs a pedofilokat a melegekkel összemosó jogszabályra, mivel valóban nem is ezt kifogásolja az Európai Bizottság ebben az eljárásban.
Amiről szó van, az a közbeszerzési eljárások szabályozása, a kormányhoz közeli kuratóriumokkal irányított egyetemi alapítványok ügye, az ügyészi, bírói függetlenség és a korrupcióellenes jogszabályi keret. Az egész dokumentum ezeket a területeket mutatja be, szó sincs sem a gyermekvédelemről, sem a migrációról, sem a Soros-hálózatról.

A levelet jegyző Stelbaczky Tibor, Magyarország EU-hoz akkreditált nagykövetségének vezetője arra is felhívja a címzettek figyelmét, hogy a jogállamisági mechanizmussal összefüggésben feltett kérdések koraiak. A szabályozás ugyanis még nem teljes, mert hiányoznak belőle azok az elemek, amelyek az Európai Bíróság jövő héten esedékes ítéletében lehetnek és amelyeket az Európai Bizottságnak be kell építenie abba a kézikönyvbe, amely a jogszabály gyakorlati alkalmazásáról szól.
A jelen információkérés ezért a rendelet kontextusában álláspontom szerint nem értelmezhető, annak megválaszolása a lojális együttműködés elvének tiszteletben tartása mellett, a tájékoztatás céljából történik – írja nagykövet, rögtön a levél hatodik oldalán.

hvg.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink