Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nagy pingpong-tornát rendez Budapest

Létrehozva:

Budapest ad otthont az első európai asztalitenisz WTT-versenynek, amelyre szinte közvetlenül a tokiói olimpia után, augusztus 15. és 20. között kerül sor.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) hírlevelében emlékeztetett, hogy a World Tour-sorozatot váltó WTT-versenyek idén márciusban debütáltak Dohában, Európában pedig a magyar főváros rendez először versenyt az új szisztémában.

„Az új szabályok, előírások alapvetően azt célozzák, hogy az asztalitenisz-versenyeket és az egész sportágat professzionalizálják, látványosabbá, befogadhatóbbá és szórakoztatóbbá tegyék a közönség számára” – mondta Nátrán Roland, a MOATSZ elnöke. – „Az olimpián nem induló magyar és egyéb európai játékosok meccshiányban szenvednek, és ez a budapesti torna arra is jó lesz, hogy ezek a játékosok a szeptemberi Európa-bajnokság előtt versenykörülmények között játszhatnak tétmérkőzéseket.”

A koronavírus-járvány miatt az augusztusi WTT contender-versenyt nézők nélkül rendezik meg a BOK Csarnokban, de online, illetve televíziós közvetítéseken keresztül láthatóak lesznek a mérkőzések. A 75 ezer dollár összdíjazású tornán a főtáblák egyesben 32 fősek lesznek, 16-16 férfi-és női-, valamint nyolc vegyes páros állhat asztalhoz. A nevezési lista augusztus 2-án kerül nyilvánosságra.

A magyar szövetségnek továbbra is az a fő célja, hogy a WTT Grand Smash-versenyek közül 2022-től az európait Magyarország rendezhesse meg. Ezek a sorozat legmagasabb kategóriájú állomásai, olyanok, mint a teniszben a Grand Slam-tornák.

„Ilyen versenyből a WTT tervei szerint Európán kívül csak kettő vagy három kap helyet a versenynaptárban. Az egyik helyszíne minden bizonnyal egy kínai nagyváros lesz, valószínűleg egy másik ázsiai, illetve óceániai ország, Japán vagy Ausztrália is a rendezők közé kerülhet, valamint egy amerikai helyszín is lesz. Versenyfutás zajlik tehát a világon azért, hogy Grand Smash kategóriájú versenyt rendezhessenek országok, illetve városok. Európában erre Budapestnek van a legnagyobb esélye, ezzel az augusztusi versennyel is közelebb kerülünk ehhez” – vélekedett az elnök.

mti/ph

(Kiemelt kép: Illyés Tibor – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink