Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Terjed az indiai delta variáns

Létrehozva:

Utasok a londoni Heathrow repülőtéren | Fotó: MTI / EPA / Andy Rain

Több helyen már megint szigorítanak, vagy eltolják az enyhítést.

A koronavírus Indiában azonosított delta variánsa miatt Skóciában várhatóan három héttel elhalasztják a járvány miatt elrendelt korlátozások tervezett enyhítését, Franciaországban a hatóságok óvatosságra intik a lakosságot. Írországban megszigorítják a karantént a Nagy-Britanniából érkezők számára, Ausztriában is terjed az új variáns.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a parlamentben közölte: a június 28-ra tervezett enyhítés várható elhalasztásával azt szeretnék elérni, hogy minél több embert olthassanak be. A BBC szerint Skóciában ötször olyan magas a koronavírus-fertőzöttek száma, mint május elején.

Írországban szigorúbb karantént vezetnek be a Nagy-Britanniából (Skócia, Wales és Anglia) érkező, védőoltást nem kapott beutazók részére. A napokban érvénybe lépő, minimum tíz napos intézkedésről, amely az Észak-Írországból és az Európai Unió országaiból érkezőkre nem vonatkozik, az ír kormány döntött a Nagy-Britanniában dominánssá vált, jóval fertőzőbb delta változat miatt.

Olivier Véran francia egészségügy-miniszter kedden óvatosságra intett a delta változat miatt, amelyet a napi 50-150 új fertőzött 2-4 százalékánál diagnosztizáltak. „Azt mondhatják, hogy ez nem sok, de néhány hete Nagy-Britanniában is így volt” – mondta a miniszter egy párizsi oltóközpontban tett látogatása során.

Boris Johnson brit kormányfő hétfőn döntött a még meglévő korlátozások június 21.-re tervezett feloldásának elhalasztásáról a delta vírusváltozattal fertőzöttek számának emelkedése miatt.

A francia hatóságok által április elején bevezetett harmadik karantén és az oltási kampány felgyorsítása révén sikerült ellenőrzés alatt tartani a járványt és megelőzni az egészségügyi rendszer összeomlását. A múlt héten a napi új fertőzések száma 4500 körülire esett vissza a két hónapja regisztrált mintegy 40 ezerről. A kórházi ápolásra szoruló, illetve a válságos állapotú betegek száma hat egymást követő héten át csökkent. Hétfői adatok szerint a teljes francia lakosság majd 46 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást. Kedden megkezdték a 12 évnél idősebb korosztály oltását is, a szülők beleegyezésével.

Ausztriában lassan, de folyamatosan terjed a delta variáns: az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (AGES) szerint a B.1.617.2 változatot 71 embernél diagnosztizálták. A legtöbb esetet Bécsből jelentették, 19-et Alsó-Ausztriából, ötöt Stájerországból, egyet-egyet pedig Karintiából és Felső-Ausztriából.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink