Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A világ legmenőbb utcáit gyűjtötte össze egy felmérés

Létrehozva:

A havannai San Isidro | Fotó: Cubaniantravel / James Corporal

27 ezer embert kérdeztek.

A kaliforniai Sunset Boulevard-tól a londoni South Bankig az idei nyaraláshoz és a bakancslistánkoz is bőven ad tippeket a brit Time Out magazin felmérése, amiben 27 ezer földlakót kérdeztek meg, melyek a világ legmenőbb utcái. Akadnak a listán nyüzsgők és nyugisabbak; van, ahol jókat lehet enni, máshová a forró hangulat vonzza a városiakat. 

Míg az idei év is többnyire arról szólt, hogy legfeljebb a saját utcánkat fogjuk jobban megismerni, a Time Out pazar összeállítást készített, hogy megtudjuk, hova érdemes mindenképp ellátogatnunk, ha lazulnak az utazási szabályok, és az anyagi lehetőségeink is engedik. A lista első helyén a Melbourne-i Smith Streetet találjuk, ami jókora dobbantás Budapestről, de ha egyszer itt vannak a világ legklasszabb éttermei, dizájnerboltjai és bárjai… Az utcák népszerűségi versenyében a Smith Street végül azzal nyert, ami a pandémiás életünkben talán az egyik legfontosabb érték: az összetartozás-érzés állítólag egyedülálló itt a világon. A szigorú ausztrál vírusvédelmi szabályok ellenére ez az utca meg tudta őrizni közösségteremtő szerepét, egy igazi kulturális olvasztótégely, zseniális kis boltokkal és éttermekkel, állandó jó hangulattal.

A lista második helyén a barcelonai Passeig de Sant Joan áll, ami bár kevésbé ismert a turisták körében, mint a Las Ramblas diagonálja, ez a katalán főváros egyik első zöldfolyósója, barátságos biciklisávokkal, széles járdákkal, hatalmas fákkal, autentikus helyi piaccal, és rengeteg kiülős hellyel. Harmadik a londoni South Bank, a Temze-folyó kanyargós partján végigfutó korzó, ahol Shakespeare Globe-színháza is áll, de a kultúra mellett a kulináris élvezetekben is elmerülhetünk, csodás kilátással a szemközti oldalon álló Towerre és a Szent Pál katedrálisra. A lenyűgözően színes és izgalmas street art alkotásoknak köszönheti negyedik helyét a havannai San Isidro, míg az ötödik Sunset Boulevard vonzerejét az egy négyzetméterre jutó hollywoodi sztárok magas száma adja. 

Sao Paolotól Buenos Airesen, Tokión, Prágán és Párizson át még számos város versengett legmenőbb utcájával. Miközben a legváltozatosabb okok miatt csodálhatjuk ezeket az helyeket, egy dolog közös bennük: sajátos kis mikrokozmoszai mindannak, amit a városi életben szeretünk. 

 

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink