Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Karibi szigeten landolt az űrhajós

Létrehozva:

Brendan Murphy (b) és Christopher Harding, az antiguai üdülőhely társtulajdonosa a szobor előtt | Fotó: Jaramay Aréf Photography

Serena Williams, Novak Djokovic, Warren Buffett, Robert DeNiro és Ryan Gosling után már egy kis karibi szigetnek is van saját táncoló űrhajós szobra, ami a kalandot, az ismeretlen felfedezése iránti vágyat jelképezi.

Brendan Murphy eddigi legnagyobb, 7 méteres, matematikai egyenletekkel és szavakkal díszített Boonji űrhajós-szobra az antiguai Hodges-öbölben landolt, Michael Jacksont idéző táncpózban. A Jeff Koons lufikutyáihoz hasonlóan jellegzetes, a gyűjtők kedvencének számító Boonji űrhajós sorozat első, 45 centiméteres darabját 2015-ben készítette el a Los Angelesben élő, profi kosárlabdázóból, majd Wall Street-i tőzsdeügynökből lett street art művész, akit Jackson Pollock, Basquiat és Picasso művei, valamint David Bowie zenéi inspirálnak, folyton őt hallgatja alkotás közben is. A művész 2001. szeptember 11-én fordított hátat a pénzügyi világnak, miután megkérdőjelezett mindent, amit addig fontosnak gondolt, és úgy döntött, hogy az eddig hobbijaként űzött festészetnek fog élni. Pókerezésből fizette a rezsijét, ruhákat és telefonos alkalmazásokat tervezett, míg fel nem fedezték: először krétával készített, több rétegű, szavakból és számokból álló rajzaiba, majd a Boonji űrhajósba szerettek bele a kurátorok és a gyűjtők, egy szobráért akár 150 ezer dollárt (45 millió forintot) is kifizetve.

Murphy mindig is rajongott az űrhajósokért. „Az első emlékeim erről még iskoláskoromból vannak, amikor a tanítást félbeszakítva néztük az osztályommal az űrhajók kilövését. Csodálom az asztronautákat, mert képesek felszállni egy űrhajóra és fejest ugrani az ismeretlenbe. Az alkotói munka nagyon hasonlít az övékéhez. Ha nem vagy kész arra, hogy folyamatosan túllépd a saját határaid és ezáltal új univerzumokat fedezz fel, rossz szakmát választottál” – nyilatkozta a CNN-nek a művész, aki boldogan vállalta a felkérést, hogy egy minden eddiginél nagyobb Boonji űrhajós-szobrot készítsen egy antiguai túristaparadicsom exkluzív üdülőhelye számára. Olyan szobrot álmodott meg, ami még az űrből is látszik, ezért bronzból alkotta meg a 7 méteres, 1,5 tonnás táncoló űrhajóst, ami a megrendelők reményei szerint a sziget legnagyobb turistalátványossága lesz.

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink