Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Orgazmust a nőknek! – biztat a nemzetközi világnap

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Brazíliában tartották meg először, ma már világszerte ünneplik augusztus 8-án a Női Orgazmus Világnapját, ami a nők szexuális élvezethez való jogára hívja fel a figyelmet. Egyharmaduk nem jut el a csúcsra szex közben, míg férfi partnere igen. 

A napot egy észak-brazíliai város, Esperantina jogalkotója, Arimatéio Dantas törvénybe is foglalta még 2006-ban, hogy lerója „szexuális mulasztásait” a felesége felé, és minden férfitársát erre biztassa. „Ez a nap azért van, hogy beszéljünk olyan fontos dolgokról, mint a szex és az örömszerzés különböző módjai és nehézségei, a kamaszkortól kezdve egészen az időskorig. Ennek közegészségügyi jelentősége is van” – mondta el Dantas egy Sao Paolo-i lapnak. Ám arra még ő sem számított, hogy globális mozgalmat indít el: Brazília mellett Spanyolország, Mexikó, Argentína, Peru, és most már Norvégia is hivatalosan ünnepli a női orgazmust, ami épp olyan fontos mint a férfiaké, és a kettőt együtt is lehet ünnepelni az Orgazmus Nemzetközi Világnapján, július 31-én.

A női orgazmus azért érdemel külön világnapot és kitüntetett figyelmet, mert a statisztikák szerint a nők egyharmada nem jut el a csúcsra szex közben, míg férfi partnere igen, és legalább 10 százalékuk még egyáltalán nem élt át orgazmust élete során. Ennek egyik oka a biológiai különbség, hogy a nők 80 százaléka nem tud csupán a közösüléstől, vaginális orgazmust átélni, másfajta stimulációra is szüksége lenne. A másik ok mentális: ha a nő nem tud érzelmileg feloldódni a partnerével, az orgazmust elérnie is nehezebb. Természetesen ez nem mindig a férfiak „hibája”, a Női Orgazmus Világnapja arra is jó lehetőség, hogy a nőket biztassa, foglalkozzanak a szexualitásukkal, ismerjék meg a testüket, a vágyaikat, igényeiket, és ez ne legyen tabu sem a társadalom számára, sem a partnerek közti kommunikációban. Brazília után már számos országban rendeznek a világnapon szexuális témájú konferenciákat, tartanak felvilágosító kampányokat és plakátokkal is igyekeznek felhívni a figyelmet a nők szexuális kielégüléshez való jogára, amit amúgy az év bármely napján meg lehet ünnepelni, nem kell 2022. augusztus 8-ig várni vele.

Legnépszerűbb cikkeink