Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Összeomlott a lengyel kormánykoalíció

Létrehozva:

Jaroslaw Gowin, a tisztségéből felmentett miniszterelnök-helyettes | Fotó: AFP / NurPhoto / Artur Widak

Mateusz Morawiecki kormányfő felmentette tisztségéből Jaroslow Gowin miniszterelnök-helyettest, a lengyel kormánykoalíció kisebbik tömörülésének, a Porozumienie (Egyetértés) pártnak a vezetőjét.

„Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter és Megegyezés nevű pártja a gazdasági program bírálatával rombolta a kormány iránti bizalmat, ezért fel kell menteni tisztségéből” – jelentette be még kedd este Piotr Müller kormányszóvivő.

A koalíció legnagyobb pártjához, a Jog és Igazságossághoz (PiS) tartozó kormányfő és helyettese az alsóház egyik szerdai napirendi pontján, a médiatörvény tervezett módosításán különbözött össze, ami úgy változtatná meg a szabályokat, hogy – kritikusok szerint – az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli jogi személyektől függő médiumok működését ellehetetlenítsék Lengyelországban.

A törvénymódosításra ezért széles körben úgy tekintenek, mint ami az amerikai Discovery tulajdonában lévő, de hivatalosan Hollandiában bejegyzett Polish Television Holding BV nevű cég által felügyelt TNV24  hírcsatorna ellen irányul.

A független hírcsatorna működési engedélye szeptember végén jár le, a kritikusok szerint a jobboldali kormány pedig annak akarja elejét venni, hogy ezt ne kapja meg jogszabályi feltételekre hivatkozva. Ez a leváltott Jaroslaw Gowin és mérsékeltebb Megegyezés nevű pártja számára már elfogadhatatlan volt.

„Emelt fővel távozunk, mert mi voltunk hűek az Egyesült Jobboldal mint koalíció szelleméhez” – válaszolta Gowin, aki állítása szerint a médiából tudta meg, hogy kirúgták.

Mateusz Morawiecki egyébként azt mondja, a módosítási javaslat nem irányul semmilyen konkrét csatornaműködtető ellen, célja az lenne, hogy kivédjék a lengyelországi média megszerzésére irányuló orosz vagy kínai törekvéseket.

Az Egyesült Államok szerint azonban az állítás messze áll az igazságtól. Több amerikai szenátor is hangot emelt a törvénymódosítás ellen, óva intették a lengyel politikusokat sajtószabadság korlátozásától, érvelve a lehetséges negatív következményekkel is a lengyel-amerikai kapcsolatokban.

Mateusz Morawiecki a lengyel ellenzéket sem győzte meg, kedden több városban is tüntettek e TVN24-ért. Varsóban felszólalt Donald Tusk, az Európai Néppárt volt elnöke, aki július elején átvette a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) irányítását.

„Meg akarják szüntetni a független médiát, mivel tudatában vannak annak, hogy a legveszélyesebb ellenfelük az igazság” – mondta Donald Tusk.

A helyettes pártjának 10 képviselője van a lengyel parlament alsóházában (a szejmben), távozásukkal pedig elveszítheti többségét a kormánykoalíció a törvényhozásban. A Zjednoczona Prawicának (Egységes Jobboldal) eddig 232 mandátuma volt a 460-ból.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink