Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Gépek vizsgálták a boldog párkapcsolatot

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

A kielégítő szexuális élet formuláját keresték a Lausanne-i egyetem kutatói, méghozzá gépi tanulás segítségével.

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia egyik ága, olyan rendszerekkel foglalkozik, amelyek képesek tanulni, és a tapasztalatokból tudást generálnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendszer minták alapján képes szabályszerűségeket felismerni, és képes olyan általánosításra, ami alapján – a tanulási szakasz végeztével – ismeretlen adatokra vonatkozóan is „helyes” döntéseket tud hozni.

A tudósok több száz fős mintákból dolgoztak, egyének és párok, heteró és meleg, biszexuális és nem-bináris emberek adataiból egyaránt. Arra keresték a választ, milyen tényezők vezetnek leginkább a szexuális téren megtapasztalt elégedettséghez, és van-e különbség a nemek között abban, ki mit tart fontosnak. Több mint 90 változót vizsgáltak, köztük az eltérő demográfiai hátteret, úgymint nem, kor és kapcsolati állapot, illetve egyéni tényezőket is, mint a kapcsolódás képessége, az önbizalom és a fogamzásgátló-használat. Figyelembe vették a szerelem, az elkötelezettség és az intimitás fokát is. Ezek alapján három elemzést készítettek, egyet férfiakra, egyet nőkre, és egyet mindenkire. Közben megállapították, hogy a gépi tanulás háromszor annyi összefüggést figyelt meg a szexuális elégedettség összetevői között, mint a hagyományos statisztikai modellek. Mindhárom modellből világosan kiderült, hogy a legerősebb tényező a boldog párkapcsolat: akinek ez megvan, már nagy valószínűséggel elégedett lesz a szexuális életével. A szex gyakorisága és egymás kölcsönös kívánása is nagy szerepet játszott abban, ki mennyire érezte kielégítőnek a szexuális életét, míg a hosszú párkapcsolat egyre csökkenő elégedettséggel járt. Az is kiderült, akiknél gyakori az orális szex, sokkalta pozitívabbnak érzékelik a szexuális életüket, mint akik nem csinálják. 

Noha a férfiaknál érdekes mód sokkal több szempont játszott szerepet abban, mennyire érezték kielégítőnek a szexuális életüket, a tíz legfontosabb szempont azonos volt a nők toplistájával. Sem a nem, sem a szexuális orientáció, sem a vallásosság nem befolyásolta, mire van szükségük ehhez az embereknek – összegezte a kutatást a Psychology Today.

Legnépszerűbb cikkeink