Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Csillagot kapott Cumberbatch Hollywoodban

Létrehozva:

Benedict Cumberbatch a csillagavatáson | Fotó: AFP / Robyn Beck

Benedict Cumberbatch hétfőn megkapta a saját csillagát a hollywoodi Walk of Fame-en, azaz a Hírességek sétányán.

Hamarosan egy Oscarral is gyarapíthatja elismerései hosszú listáját, ha neki ítélik a szobrot A kutya karmaiban filmdráma főszerepéért. A Netflixen látható, lírai westernt az Amerikai Filmakadémia összesen 12 kategóriában, köztük legjobb filmnek is jelölte, ami egészen szédítő a színész szerint. Őt először 2015-ben a Kódjátszmáért jelölték a díjra, a II. világháborúban a nácik titkos kódnyelvét feltörő brit matematikus, Alan Turing alakításáért. Ám ekkor honfitársra, A mindenség elméletében Stephen Hawkingot játszó Eddie Redmayne beelőzte.

Cumberbatch-et legtöbben a Sherlock népszerű kosztümös BBC-sorozat címszereplőjeként vagy a Marvel univerzum szuperhősfilmjeiben Doctor Strange megformálójaként ismerik. A Hírességek sétányán J.J. Abrams rendező (a Star Trek és a Star Wars-filmek alkotója) és a Marvel vezető producere, Kevin Feige köszöntötték. A brit színész, aki jelenleg Wes Anderson rendezővel forgatja Roald Dahl könyvéből a Henry Sugar csodálatos története című családi filmet, feleségével, Sophie Turner színésznővel (nem azonos a Trónok harca sztárjával) érkezett Los Angelesbe a csillaga átvételére. Nejével 2015-ben, épp Valentin-napon kötöttek házasságot, azóta három fiúgyermekük is született, Christopher, Hal és Finn, avagy a „Cumberbébik”. 

Cumberbatch helyenként szarkasztikus köszönőbeszédében elmondta, angolként ez fölöttébb kínos számára, ám egyik részének rettentően jól esik az elismerés. Tavaly, rákban elhunyt nővéréről is mesélt, aki szerinte imádta volna a ceremóniát. „Rajongott a hollywoodi csillogásért. Végig egyszerre sírt és nevetett volna. Remélem, hogy valahol odaföntről, az igazi csillagok közül büszkén tekint le most rám” – idézte a sztárt a Vanity Fair. Az alkalmat megragadva beszélt még a klímaváltozás veszélyéről, a Covid-áldozatok és családjaik fájdalmáról, kifejezte együttérzését az ukrán nép és az orosz ellenzék felé is, akik egyaránt azon vannak, hogy véget vessenek a vérontásnak. Arra bíztatta az embereket, ne csak imádkozzanak, hanem segítsenek, adománnyal, önkétes munkával és a politikusaikat nyomás alá helyezve, a világ polgáraiként, még ma.

Legnépszerűbb cikkeink