Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Felavatták a magyar származású hollywoodi hírességek falát Pesten

Létrehozva:

Magyar gyökerekkel bíró hollywoodi hírességek nevei kerültek fel egy falra a XV. kerületi Origo Filmstúdióban.

Csaknem ötszáz, magyar gyökerű hollywoodi filmes neve olvasható azon a falon, amelyet csütörtökön avattak fel Budapesten, a XV. kerületi Origo Filmstúdióban.

„Az utóbbi tíz évben a magyar filmipar bevételei a tízszeresére nőttek, 2022-ben már 200 milliárd forint felett jártak. Közép-Európa új filmfővárosa Budapest, itt adják az egyik legmagasabb adókedvezményt filmgyártásra a világon, jó az infrastruktúra, kiválóan képzett a szakembergárda, 2019 óta megháromszorozódott a külföldi produkciók magyarországi költése” – mondta az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

Mint fogalmazott,

a közelmúltban tartott 96. Oscar-gálán is fantasztikus magyar sikerek születtek: az Origo Filmstúdióban zajlott a négy szobrocskával elismert Szegény pára című film forgatásának egy része.

Hozzátette: örömre ad okot, hogy Koltai Lajos Semmelweis című filmjére a novemberi bemutató óta már több mint 300 ezer jegyet adtak el, a múlt héten bemutatott Most vagy soha! pedig már a premierhétvégéjén 75 ezer néző látta.

„Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar filmipar nagyszerű korszakát éli. A Saul fia sikere óta felkerültünk arra a tizenöt országból álló dicsőséglistára, amelynek tagjai már kétszer is megnyerték a legjobb külföldi filmért járó Oscart” – szögezte le a helyettes államtitkár.

Szólt arról, hogy Magyarország kapcsolata Hollywooddal a kezdetekhez nyúlik vissza, hiszen az öt legnagyobb hollywoodi filmstúdió közül kettőt magyar alapított.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kiemelte: mintegy ötven olyan település van Magyarországon és a határon túli magyarlakta részeken, ahol hollywoodi magyar filmes született, vagy ahonnan felmenői származnak.

Kitért arra, hogy Ricsén született Adolph Zukor Oscar-díjas producer, Tolcsva szülötte William Fox, a Fox Film Corporation alapítója, Monoké Al Lichtman, a Universal kiemelkedő személyisége, és Mátészalkáról indultak Amerikába Tony Curtis felmenői, akinek a tiszteletére idén filmfesztivált fognak tartani.

„Immár 61-re nőtt a magyar Oscar-díjak száma” – hangsúlyozta Bokor Balázs, utalva arra, hogy a Szegény párák díszletberendezőjeként elismert Mihalek Zsuzsa mellett az Oppenheimerben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját Robert Downey Jr., akinek felmenői a tatai zsidó temetőben nyugszanak.

Horváthné Fekszi Márta, az Origo Filmstúdió vezetője ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy Mihalek Zsuzsa is csillagot fog kapni az Origóban.

Az eseményen, amelyen jelen volt két magyar Oscar-díjas rendező, Szabó István és Rofusz Ferenc, valamint több parlamenti képviselő is, a „hollywoodi érintettségű” mintegy 50 település közül 25 képviselője védjegydokumentumot vett át, ezentúl a „Hollywood magyar gyökerei település” címet viselhetik.

Néhány név a magyar származású hollywoodi csillagok közül:

  • Peter Falk
  • Tara Reid
  • Rachel Weisz
  • Kate Hudson
  • Hargitay Mariska
  • Jamie Lee Curtis
  • Adrien Brody
  • Tony Curtis
  • Goldie Hawn
  • Joaquin Phoenix
  • Drew Barrymore
  • Jessica Biel
  • Robert Downey Jr.

(Kiemelt kép: Origo Filmstudió / Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink