Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Vizsgálatot indít a Nemzetközi Büntetőbíróság

Létrehozva:

OROSZ RAKÉTATÁMADÁS ÁLTAL LEROMBOLT ÉPÜLET A KIJEV MELLETTI VASZILKIV VÁROSÁBAN 2022. FEBRUÁR 27-ÉN | FOTÓ: DIMITAR DILKOFF / AFP

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze azt mondja, hogy megkezdi az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús és emberiség elleni bűncselekmények kivizsgálását.

Oroszország és Ukrajna ugyan nem tartozik a bíróság 123 tagállama közé, de Ukrajna elfogadta annak joghatóságát, ami azt jelenti, hogy Karim Khan vizsgálódhat a két országban. A főügyész azt mondta, hogy „a lehető leggyorsabban” vizsgálatot indítanak, hogy kivizsgálják az orosz invázió alatt elkövetett állítólagos bűncselekményeket. „Tekintettel arra, hogy a konfliktus elmúlt napokban ennyire elmélyült, az a szándékom, hogy a vizsgálat kiterjedjen minden olyan új, a hivatalom hatáskörébe tartozó állítólagos bűncselekményre is, amelyet a konfliktusban részt vevő bármelyik fél Ukrajna területének bármely részén elkövetett” közölte a főügyész. 

Először a Nemzetközi Büntetőbíróság bíráinak engedélyt kell adniuk a vizsgálat lefolytatására, de a főügyész hivatala már hozzáfogott a bizonyítékok begyűjtéséhez és forrásokat kértek a nyomozáshoz. Az ügyészek még nem kértek engedélyt a bíróktól a teljes körű nyomozás megindítására. „Túl fontos a küldetésünk ahhoz, hogy a források hiánya miatt végül elbukjon” fogalmazott a főügyész. 

A bíróság korábban már vizsgálta az Európa-barát tüntetések erőszakos elfojtásával kapcsolatos bűncselekményeket Ukrajna fővárosában, Kijevben 2013-14-ben; valamint az Oroszország által 2014-ben annektált Krímben és Kelet-Ukrajnában, ahol Oroszország 2014 óta támogatja a szakadárokat. Fatou Bensouda, aki akkoriban ügyész volt, 2020 decemberében azt mondta, hogy „a háborús és emberiség elleni bűncselekmények széles skálája” történt az említett esetekben.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi vezetője szerint 102 civil köztük hét gyermek halt meg az utóbbi hat nap orosz inváziójában, 304-en pedig megsebesültek. Véleménye szerint azonban ezek a számok valószínűleg nagyon alulbecsültek. 

Rácz András biztonságpolitikai szakértő korábban a Telexnek azt mondta: az oroszok „egyszerűen hazudnak”, amikor azt mondják, hogy csak katonai célpontokat támadnak, „a valóságban nehéztüzérséggel lőnek lakónegyedeket”.

Sky News / PH

Legnépszerűbb cikkeink